Når du bor med en som har en annen kultur og følger en annen kalender kan det tidvis være utfordrende å huske på datoer og dager når du ikke blir minnet på av det norske næringslivet som vil selge deg noe. Det er likevel gode muligheter for å sikre deg med en melding på mobilen, og selv om det er søndag så er ikke alt stengt.

Søndag 2.mai er i hvert fall morsdag i Litauen i 2021, og for å feire dette ble det god frokost med Friele Cafe Noir, blinis og blomster. Kaffe er det jeg som står for, mens Angelica lager russiske blynais. Disse kan serveres med mye forskjellig. Alt fra kaviarkrem til rømme og syltetøy, duopålegg fra COOP, eller som Angelica fikk dem servert når hun var liten: med ekte smør og sukker.

Oppskrift blynai
0,5 liter kefir
1 egg
1/3 teskje salt
2-3 teskjeer sukker
0,5 teskje natron
0,5 liter hvetemel
Olje til steking

Først mikser du sammen kefir, egg, salt og sukker, så tilsetter du hvetemel og natron. Deretter må røren stå i ca. 20 minutter uten å røre om. Når du ser «bobler» i røren er den klar til å stekes. Bruk olje i pannen, og bruk en spiseskje til å lage små pannekaker. OBS. Det er viktig å ikke røre mer i røren etter at du er ferdig å blande sammen alle ingrediensene.

Når frokosten var fortært tok jeg til å vaske kjøleskapet. En oppgave som ikke akkurat frister, men det føles nesten som om vi fikk nytt kjøleskap på plass når jeg var ferdig.

Hver eneste søndag har jeg lagt opp at jeg skal løpe 10 km (eller minimum 5 km hvis formen ikke er på topp). I dag måtte jeg gi meg på 4,67 km da formen absolutt ikke var på topp. Det er likevel bedre enn å ikke komme seg ut i det hele tatt. Løper du litt har du likevel løpt lenger enn de som velger å bli i sofaen.

Jeg hadde også en del igjen på planen for dagen, ettersom jeg har valgt å benytte meg av Carfix Os sitt dekkhotell fra og med i morgen av, måtte dekkene på begge bilene inn i bilen. En utakknemlig oppgave med store dekk, og jeg er glad for at dette trolig er siste året jeg skal bære dem til og fra bilen. Det er selvfølgelig også flott med plassen som frigjøres i boden! Her åpnet det seg muligheter (og mer arbeid).

Tiden tikket mot 14:00 når alt var gjort, og Angelica begynte på middagen. Det er stort jeg som har kjøkkenet som mitt område, men hun trår til iblant med oppskrifter fra Øst-Europa. Gode supper og andre retter. I dag ble det panert kylling med ris og en god salat til.

Siste oppgaven på planen denne søndagen var å hjelpe mine foreldre med å få båten på sjøen. En liten båt brukt til og fra hytten med en kraftig 4 hesters motor på. Nok til å kjenne vindspruten i ansiktet hvis det er bølger, og absolutt nok til at 5-åringen gliser stort når han får lov til å være med å styre båten.

Det hele avsluttet med en enkel «bollelunsj» på Skorpo og fiskesprett, eller flyndre som noen kaller det. Tilbake hjemme i Kuvågen fant en raskeste vei tilbake til trampolinen og perler, mens vi voksne endelig kunne synke litt ned i sofaen.

Håper du har hatt en flott søndag!

2 kommentarer om “Litauisk morsdag

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..