Kategorier
Blogg

Hele sannheten?

Bergens Tidende skriver i dag at de mener Human Rights Service (HRS) og Hege Storhaug bør kuttes fra statsbudsjettet med grunnlag i at nettstedet rights.no er islamfiendtlig.

La meg begynne med å skrive at jeg prinsipielt er enig med Bergens Tidende i at HRS bør kuttes fra statsbudsjettet, men det handler ikke nødvendigvis først og fremst om innholdet på nettstedet. Det kommer mer utfra et standpunkt om at statsbudsjettet først og fremst skal gå til å dekke grunnleggende velferdstilbud. Ikke de organisasjoner og grupper som den til en hver tid sittende regjering lar snike seg inn på en budsjettpost.

Alt fra religion til hobbygrupper og frivillige lag og organisasjoner som driver innenfor et snevert tilbudsområde bør bort. Kunst, kultur og idrett som når ut til et bredt publikum bør selvfølgelig skjermes.

Men tilbake til HRS.

Bergens Tidende liker ikke formatet, og trekker frem ett eksempel hvor Storhaug og HRS spekulerer i om islam er en årsak til større spredning av pandemien i Osloområdet grunnet at muslimer ikke vil bruke antibac, da det er alkohol i disse produktene. Noe de raskt velger å konkludere med har null sammenheng.

For hvor HRS ikke trekker sammen alle de forskjellige årsakene til større smitte blant innvandrere, som at flere generasjoner gjerne bor sammen, høy grad av dem arbeidere i utsatte yrker som transport og serviceyrker, samt språkutfordringer (som viser at det er flere utfordring knyttet til innvandring, når selv grupper som har lang botid i Norge bruker dette som årsak), er det ikke til å stikke under en stol at også religiøse grupper har vært overrepresentert i store utbrudd.

Dette har knyttet seg eksempelvis til både en rumensk menighet i Lyngdal og den muslimske bryllupsfesten i Lillestrøm, samt flere andre religiøse sammenkomster.

Noen ser ut til å tro at enten Gud, Allah eller andre høyere makter holder en beskyttende hånd over dem, eller at smitten kanskje er Guds vilje.

Når det er manglende vilje, eller ønske, om å legge bort religiøse møter, og større sammenkomster, hvor kyss, klapp og klem er en del av tradisjonene, så sier det seg selv at også religion er en del av faren for smittespredningen.

Bergens Tidende gjør altså konklusjoner som er vel så mangelfull som hva de kritiserer HRS for å gjøre.

Nettopp på grunn av slik underrapportering er det rom for denne balansen som alternative medier bidrar til å skape, selv om innholdet aldri bør tolkes fullt ut som den hele og fulle sannhet.

Et eksempel på hvor varsom man bør være med alle påstander som kommer frem i media og sosiale medier er den famøse Instagram kontoen Rasisme i Norge (rasisme_i_norge) som i helgen hang ut en konduktør fra Vy som rasist etter et videoklipp. Når man derimot fikk hele historien var sannheten en noe annen.

Inntil vi får en full opprydning i alt «rasket» som har lurt seg inn på statsbudsjettet over årene, tenker jeg at HRS fint kan forsvare sin 1,8 millioner kroner i støtte.

Av Thorstein Skårnes

Født 3.februar 1983 i Bergen. Vokste opp på Askøy, og er i dag bosatt i Os kommune. 1.vara til kommunestyret i Bjørnafjorden for Fremskrittspartiet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..