Kategorier
Blogg Skatt og avgifter

Ingenting er gratis

Det er to ting vi må slutte å akseptere:

  1. At politikere bruker ordet «gratis», når det egentlig handler om at noe er skattefinansiert – ingenting er gratis.
  2. Når Regjeringen eller politikere påstår at de gir oss borgere noe er det ikke reelt. Det er nemlig bare våre egne skattepenger som blir fordelt på forskjellige politiske prioriteringer.

Først og fremst må vi gjøre en ting klart. Det er ikke vi borgere som skal stå med luen i hånden og være takknemlig når politikerne vedtar å «gi oss noe gratis». Dette er ikke annet enn våre egne penger som blir prioritert slik politikerne velger.

Når politikere snakker om å øke skattetrykket er det din lønningspose eller firmaets overskudd som krymper. Dette skjer når politikerlønningene øker, når en kommune bygger verdens dyreste stupetårn eller gir bort kunstnerlønn til personer som smører sin egen avføring utover scenen.

Det vi skal være klar over er at det er vi som velgere som har makt til å påvirke dette forbruket gjennom hvilke politikere vi velger til Stortinget. Dette skjer neste år.

Partier som vil fortsette å bruke våre skattepenger på oppgaver staten i stor grad ikke bør prioritere som sin hovedaktivitet har ikke en plass på Stortinget! Vi kan ikke la stupide bevilgninger, eller egen vinning, gå på bekostning av de tjenester og tilbud som den norske befolkningen trenger.

Spesielt på norsk politisk venstreside finner man frem ordet «gratis» alt for ofte når det snakkes om å bruke skattepengene våre på offentlige tilbud.

Jeg savner ærlige politikere som er villige til å gjøre kutt i unødvendige kostnader, og som samtidig er ærlig på at alle tjenester og tilbud som det offentlige står for et betalt av oss som skattebetalere.

For hver stilling i det offentlige koster det hver og en av oss som betaler skatt en økt skatteregning.

For hver eneste krone som bevilges til et godt formål går det ut over et annet.

Nettopp derfor bør vi, som borgere, velger og skattebetalere stille større og sterkere krav til hva våre skattepenger faktisk blir brukt til.

Så lenge en eldre kvinne sitter ensom på terrassen og får dør mens personalet tar lunsj, kvinner og menn ikke får den nødvendige oppfølging for sine psykiske lidelser eller borgerne sin sikkerhet settes på spill fordi politiet mangler ressurser. Bør vi ikke prioritere en eneste krone på «tull og fanteri».

Staten har noen basisoppgaver som den skal oppfylle.

Rettsstaten gjennom politi, Forsvar og domstoler. Ikke en eneste kriminell bør få gå trygt i norske gater, samtidig som våre grenser bør være trygge for angrep både via nett, på land, i sjøen og i luften.

Et helsetilbud til alle. De eldste skal ha god nok oppfølging, enten de vil bo hjemme eller på sykehjem. Alle nordmenn bør ha subsidiert eller fullt ut fritt behandlingstilbud.

Samferdsel og infrastruktur som kan binde sammen landet, sikre god kommunikasjon og samhandling av tjenester på tvers av hele landet.

Og sist, men absolutt det viktigste, skal alle ha rett til en utdanning og et godt tilbud som kan sikre at de blir en kapasitet for velferdsstaten gjennom å bli lønnsmottakere og dermed skatteytere som aktivt kan bidra til fellesskapet – basert på deres ferdigheter.

Velferdsstatens ytterligere ytelser bør derimot opp til en bred og god diskusjon, men inntil disse tre punktene er fullt ut kompensert med de nødvendige ressurser og en fullverdig god struktur bør alle andre såkalte gode formål bortprioriteres. For ingenting er gratis.

Av Thorstein Skårnes

Født 3.februar 1983 i Bergen. Vokste opp på Askøy, og er i dag bosatt i Os kommune. 1.vara til kommunestyret i Bjørnafjorden for Fremskrittspartiet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..