Kategorier
Helsevesenet

Hvorfor er de eldste glemt?

På sykehjemmene har det vært stille hele tiden, og de eldre har ikke hevet stemmen. De store profilene som snakker deres sak uteblir fra debatten.

Eliteserien er i gang, om enn for tomme tribuner. Lyden fra stadion er borte, men ropene fra norske fotballtilhengere og profiler har ikke stilnet i den offentlige debatten. Breddefotballen bør være det neste som gjenåpnes (!), er neste kulepunkt på listen.

På sykehjemmene har det vært stille hele tiden, og de eldre har ikke hevet stemmen. De store profilene som snakker deres sak uteblir fra debatten.

SAS gjenåpner stadig flere utenlandsruter – på tross av at flere byer og områder har sett seg nødt til å stenge ned igjen på grunn av lokale utbrudd av koronaviruset. Reiselivsnæringen vil ha utenlandske turister, og Carl Ivar Hagen vil til Spania.

I mellomtiden sitter demente fremdeles i stor grad i isolasjon på norske sykehjem, uten å forstå hva som skjedde.

Erna Solberg og Regjeringen har oppfordret til å reise i eget land i år. Det er en mulighet til å se dette fantastiske landet, sies det. En mulighet jeg selv skal benytte meg av.

Ønsker du derimot å se dine gamle kan det fort bli en mer frustrerende reise.

Marit Warncke, adm. direktør i Bergen Næringsråd, kunne på Twitter meddele at hennes søster kommer på besøk fra Oslo for å besøke deres mor. Resultatet ble en time innvilget besøk innendørs, samt et par 15 minutters utendørs besøk på parkeringsplassen.

For enkelte eldre er det langt mer skadelig for livskvaliteten og livslengden å ikke få ha nærkontakt med familien i sine siste perioder av livet, enn risikoen for koronaviruset noen gang vil ha for dem.

Mens svenske sommervikarer strømmer til norske sykehus og sykehjem, landet med den femte største dødsraten i verden på grunn av koronaviruset, står friske pårørende på parkeringsplassen utenfor.

Regjeringen må umiddelbart veie de menneskelige hensynene opp mot risikoen av koronaviruset, og det må sees på hvordan restriksjoner på sykehjem ytterligere kan lempes på.

Av Thorstein Skårnes

Født 3.februar 1983 i Bergen. Vokste opp på Askøy, og er i dag bosatt i Os kommune. 1.vara til kommunestyret i Bjørnafjorden for Fremskrittspartiet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..