Kategorier
Blogg

Vi fjerner ikke holdninger ved å fjerne symboler

Vi fjerner ikke holdninger ved å fjerne symboler

Debatten går i sosiale medier, på blogger og i aviser og diskusjonsprogram på radio og podcaster. Bør et bilde fjernes fra bystyresalen i Bergen, fordi det minner en hvit MDG politiker om drapet på George Floyd, endre navnet på bydelen Møhlenpris, eller skal vi fjerne statuer i Oslo fordi personene hadde en holdning fra sin tid som ikke passer inn i 2020? Absolutt ikke!

Hvite nordmenn som forsøker å definere hva rasisme er, og ender opp med å peke på kunst, statuer eller navn på gater og bydeler burde først og fremst holde kjeft. Det er like konstruktivt med hvite nordmenn som kjører kampanjer for #BlackLivesMatter, som det var med menn som forsøkte å definere hva #MeToo kampanjen skulle inneholde og handle om.

Ekstra tragisk blir det når man ikke kjenner sin historie og anerkjenner denne, men heller vil forsøke å endre hele historien.

Navnet Møhlenpris var ikke et navn gitt av politikerne i Bergen. Jørgen Thor Møhlen var riktignok salvehandler, men han var også skipsreder, innovatør og forretningsmann som var tidlig ute med å industralisere Bergen gjennom å bygge opp trankokeri, ullveveri, reperbane, saltbrenneri og såpekokeri på Møhlenpris. Et område han selv grunnla og bygde opp, og fikk slik hans navn.

Slik som mye annet fikk ikke Churchill eller Holberg sine statuer på bakgrunn av sine holdninger fra sin tid, som ikke er gangbare i vår tid, men på bakgrunn av sitt positive bidrag til historien.

For Guds skyld! Vi har statuer av vikinger som Olav Trygvasson på torget i Trondheim. Verre krigsforbryter og slavehandler skal man lete lenge etter. Hvis vi skal være konsekvent i den (woke) tankegangen enkelte nå ser ut til å ha tilegnet seg.

Et godt eksempel på at man ikke fjerner holdninger ved å fjerne symboler har man i Tyskland. I Tyskland kan bruken og fremstillingen av svastika og nazisymboler gi opp til 3 års fengsel. Likevel er de høyreekstreme grupperingene sterkt representert, og i 2019 nådde man et nytt høydepunkt i høyreekstrem vold.

Heldigvis sier noen ifra mot dette hysteriet, som på ingen måte vil hjelpe mot rasisme i Norge, men trolig heller vil føre til økt polarisering av debatten.

Av Thorstein Skårnes

Født 3.februar 1983 i Bergen. Vokste opp på Askøy, og er i dag bosatt i Os kommune. 1.vara til kommunestyret i Bjørnafjorden for Fremskrittspartiet.

Ett svar på “Vi fjerner ikke holdninger ved å fjerne symboler”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..