Jeg tok feil. Vi trenger ikke en politiker som Trump!

La meg begynne å innrømme noe: Jeg tok feil. Vi trenger ikke en politiker som Trump.

Når Donald Trump stod til valg i USA var jeg ikke like kritisk til mannen, slik som en del andre kommentatorer og de mange «USA eksperter» var. Jeg ble heller ikke like overrasket over valgseieren.

I lang tid mente jeg at det var viktig å gi ham en sjanse til å vise hvordan han faktisk ville takle jobben. Ikke minst mente jeg at det var et friskt pust å få inn en mann uten den grunnleggende politiske erfaringen (og spillet som hører med). Det politisk korrekte skulle stå for fall.

La meg klargjøre det hele: Den største verdensmakten, USA, trenger en stabil og forutsigbar president. En president som står på de etablerte plattformene for internasjonalt samarbeid. Vi, verden, trenger en amerikansk president som evner å samle både eget land, men også verdens ledere.

Vi er inne i en verdensomspennende pandemi, og svaret til den amerikanske presidenten er å trekke midler ut av World Health Organisation (WHO).

Kina øker sin maktposisjon, og Russland markerer seg i større og større grad i nordområdene. Samtidig sår Trump tvil om USA vil møte sine forpliktelser til forsvarspakten NATO.

Trump driver utelukkende med nasjonalisme i en periode hvor vi trenger et globalt perspektiv og samarbeid på områder knyttet til helse, klima, miljø, naturmangfold og verdensøkonomien.

Dessverre tror jeg ikke at Joe Biden er mannen som kan dytte Trump ut av Det hvite hus tirsdag 3.november i år.

Biden er av det samme «establishment» som Trump sin base er en sterk motstander av, og «approval rating» av presidenten har ikke forandret seg mye siden det forrige valget. Trump og Republikanerne er også langt bedre på kampanjer i sosiale medier. En viktigere og viktigere plattform for alle politikere.

Vinner Trump en ny periode vil det i så fall være 4 nye utfordrende år for verden. Hverken Macron, Merkel eller Trudeau, som ble trukket frem som potensielle stabilisatorer på den globale arena, har klart å ta den samme rollen som USA har hatt – og i stor grad fremdeles har.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..