Kategorier
Blogg

Skal bare ett syn på ruspolitikk være riktig?

Rusopplysningen.no kjører i disse dager en kampanje ved inngangen til Stortinget t-banestasjon fra Grensen og på digitale skjermer i rulletrappen motsatt vei mot Egertorget. Noen lar seg selvfølgelig provosere av slikt, men skal bare ett syn på ruspolitikk være riktig?

Jeg er totalt uenig i norsk ruspolitikk

Norge er blant landene i Europa med flest overdosedødsfall. Forbud, arrestasjoner og bøter av brukere og misbrukere av narkotiske midler har ikke gitt ett eneste resultat på å gjøre noe med denne statistikken.

En ny krig mot narkotika, eller et fortsatt løp i dagens narkotikapolitikk, vil ikke bidra de som havner i en situasjon hvor misbruk er vanlig.

USA begynte sin krig mot narkotika på 70-tallet ved president Richard Nixon, som den gang uttrykket at narkotika var «folkefiende nr. 1». Her er Wikipedia sin oppsummering om dette temaet;

«Krigen mot narkotika (engelsk: The War on Drugs) er et begrep som ble brukt om en kampanje mot ulovlig narkotikabruk i USA. Kampanjen omfattet blant annet forbud som håndheves ved hjelp av militær assistanse og inngrep. Målet med kampanjen var å begrense og redusere den ulovlige narkotikahandelen. I dag kan ikke kampanjen tilskrives å ha hatt noen negative effekter på omsetningen av illegale rusmidler. Samtidig som straffenivået og arrestasjoner har gått kraftig opp har omsetningen og bruken av illegale rusmidler økt.»

Selv det å involvere militæret mot narkotikakartellene er altså ikke noe som gir resultater.

Når Åshild Bruun-Gundersen ber politiet stanse kampanjen til Rusopplysningen.no blir jeg både skremt og frustrert.

Skremt, fordi jeg mener at alle syn på politisk endring fortjener å kommer frem.

Frustrert, fordi jeg mener at vi må se på forskningen på området. Lytte til både brukere og helsepersonell, men også se til land som har løst problematikken på helt andre måter – og med gode resultater.

Avkriminalisering av narkotika er en suksess i Portugal. Dette handler ikke om å markedsføre narkotika, eller anbefale barn og unge om å benytte seg av narkotika. Heller tvert imot. Portugal satser mye mer på behandling og rehabilitering og forebygging.

Dyr som er gjerdet inn med strømgjerde lærer seg raskt å holde avstand til det. Når det kommer til narkotikapolitikk ser det ut som vi forsøker å komme oss gjennom på det samme stedet på strømgjerdet gang på gang.

Når skal vi lære?

Av Thorstein Skårnes

Født 3.februar 1983 i Bergen. Vokste opp på Askøy, og er i dag bosatt i Os kommune. 1.vara til kommunestyret i Bjørnafjorden for Fremskrittspartiet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..