Kategorier
Blogg

New Public Management (NPM) må bort

Styringsprinsippene fra privat sektor fungerer ikke i offentlig sektor. Du kan ikke måle alle offentlige oppgaver i et Excel-ark. Samtidig må vi definere tydeligere hva staten sine oppgaver skal være, og hvordan institusjonene som skal løse disse skal få friheten til å gjøre dette.

«Frihet under ansvar» er et sitat fra fra sluttscenen i Henrik Ibsen sitt stykke «Fruen fra Havet» fra 1888, men har blitt omfavnet som et uttrykk for liberalismen.

Det klare budskapet burde være noe vi innførte i de offentlige etatene.

Hvor mange pasienter tas inn på et sykehus i løpet av et år er viktig for effektivitet, og hurtig behandling av pasienter som venter i sykehuskø – men det sier ingenting om effekten av behandlingen, eller om pasientene får riktig behandling.

Resultatet av en nasjonal prøve sier ingenting om kvaliteten på undervisningen i klasserommet for de svakeste elevene.

Vi kan ikke måle oss frem til medmenneskelige relasjoner.

Rus- og kriminalomsorgen er ikke målbare utover kanskje antall tilbakefall, men da handler det igjen om hvordan vi bruker tiden i fengselet – ikke nødvendigvis hvor mange som får sonet sine dommer på ett og samme tidspunkt.

Samtidig som vi bør sikre at de institusjonene som skal løse offentlige oppgaver både får tid, rom og frihet – også økonomisk – til å løse sine oppgaver på en best mulig måte har vi en utfordring i at vi på et tidspunkt skal bli en petroleumsuavhengig økonomi.

Mye av det staten i dag løser av oppgaver bør kuttes ned, eller kuttes helt ut, samtidig som vi styrker de institusjonene som står igjen.

Av Thorstein Skårnes

Født 3.februar 1983 i Bergen. Vokste opp på Askøy, og er i dag bosatt i Os kommune. 1.vara til kommunestyret i Bjørnafjorden for Fremskrittspartiet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..