Kategorier
Blogg

Å sjonglere politikk

Alle som har prøvd vet at det ikke er lett å sjonglere. De neste fire årene ser det ut som vi får fire politiske partier som skal sjonglere politikk – i håp om at et femte parti også skal ta imot baller som kastes i luften.

Arbeiderpartiet, MDG, Senterpartiet og KrF sitter og diskuterer en politisk plattform. Så langt er de enige om arealpolitikk (mer nei til naust?) og om politisk kultur, ifølge Os & Fusaposten.

De har et stykke igjen, altså, men Trine Lindborg påpeker at de er ganske like, selv om vi her snakker fire litt ulike partier.

Kanskje ikke så rart at SV, som skiller seg enda mer fra de fire partiene, står på utsiden og ser inn, men er forventet å støtte ordførervalget i et såkalt valgteknisk samarbeid.

For her er det viktige poenget: De fire partiene har til sammen 17 mandat. Altså ikke et rent flertall som forutsetter 18 mandat.

Når en sak kommer opp i kommunestyret er det altså ikke gitt at den nye posisjonen vil få flertall for sine politiske saker.

På samme måten kan vi få en situasjon hvor SV (eller en eller flere av posisjonspolitikerne) gjerne stemmer sammen med Høyre og FrP i enkeltsaker, og posisjonen dermed taper?

Hva skjer i så fall om en av kandidatene som er valgt inn i kommunestyret skulle velge å forlate sitt parti, enten til fordel for et annet, eller for å bli sittende som uavhengig kandidat?

«Flertallet» er skjørt.

Noen vil kanskje synes at dette skaper mer dynamikk i kommunestyret, og dermed mer demokratiske prosesser.

Personlig ser jeg for meg mer rot, mindre forutsigbarhet for næringsliv, administrasjonen og innbyggerne.

Dette blir fire utfordrende år.

Av Thorstein Skårnes

Født 3.februar 1983 i Bergen. Vokste opp på Askøy, og er i dag bosatt i Os kommune. 1.vara til kommunestyret i Bjørnafjorden for Fremskrittspartiet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..