Kategorier
Skatt og avgifter

Husker du arveavgiften?

Argumentene rundt arveavgiften er litt de samme som rundt eiendomsskatt. Arver du noe, har du råd til å betale. Har du råd til å kjøpe deg et hus, eller har du betalt ned huslånet, har du råd til å betale.

Det å fjerne arveavgiften er ett av de punktene vi skal huske den nåværende regjeringen for!

Når dine foreldre, eller andre nære familiemedlemmer døde og etterlot seg noe – enten i form av hus, eiendom, bedrifter, eller en slump med penger skulle staten ha sitt. Noen mente tydeligvis at det var staten sin rettmessige andel av et dødsbo (sic).

Hadde du penger igjen den dagen du forlot resten av oss var det bare rett å rimelig at de som overtok skulle skatte en gang til av den samme kronen, som allerede var skattet minst en gang for før. Fordi de hadde råd til det.

Jeg husker fremdeles skrekkhistoriene, som Øystein på 19 år som fikk en regning på 450.000 kroner og måtte bruke mesteparten av livsforsikringen etter moren på å betale skatt til staten.

Likeens er det ikke noe rettferdig system i eiendomsskatten. Den tar ikke høyde for inntekt, og når enkelte kommuner – som Brennpunkt viste søndag 11.august 2019 – som bruker private konsulentfirma for å presse takstene på huset opp. Må det gå galt.

Også eiendomsskatten rammer så usosialt enkelte steder at den fører til at folk må selge hjemmet de har bodd i mange år, eller som Marianne i Bodø som i 2017 måtte ta datteren ut av barnehagen for å betale eiendomsskatt.

Manglende bunnfradrag, feil vinkling er hva som gjør den usosial, blir det påberopt. Hvis en skatt må gjøres så avansert at det blir en byråkratisk galopp, mener jeg at det er skatten i seg selv som er feil. Progressiv beskatning av inntekt, overskudd eller beskatning på forbruk er etter mitt skjønn det eneste riktige.

Bompenger, eiendomsskatt og andre avgifter på nødvendige tjenester, som ikke tar hensyn til inntekt eller behov er en uting.

Når Luksusfellen sine økonomer kommer inn i et hjem hvor det er økonomiske problemer er alltid det første de ser på kostnadsnivået, og mulighetene for å få kontroll på dem.

Enkelte politikere skjønner ikke at det er kostnadene vi må gjøre noe med i stat og kommune. Det ropes utelukkende om økte skatter og avgifter for å finansiere et stadig overforbruk, byråkrati og ideologiske påfunn som hindrer sunn konkurranse.

Jeg, og Bjørnafjorden FrP, sier tydelig nei til eiendomsskatt i Bjørnafjorden kommune.

Av Thorstein Skårnes

Født 3.februar 1983 i Bergen. Vokste opp på Askøy, og er i dag bosatt i Os kommune. 1.vara til kommunestyret i Bjørnafjorden for Fremskrittspartiet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..