Kategorier
Lokalpolitikk Skatt og avgifter

Velferdssløserne

Vi har dessverre fått et begrep som heter «velferdssnyltere». Etter dette innlegget vil du forstå hvorfor jeg da vil innføre begrepet «velferdssløserne».

La meg være klar og tydelig; jeg ønsker ingen av begrepene velkommen, og mener at vi må slutte snarest med å snakke ned private aktører som leverer gode velferdstjenester.

Hverken full barnehagedekning eller reduksjon av sykehuskøene ville vært like lett å få til uten hjelp fra private aktører som har risikert kapital på å tilby gode velferdstjenester til folk – til en rimeligere sum enn hva kommunene selv leverer de samme tjenestene til.

Hovedargumentet mot private velferdstjenester er ofte at de tar ut et utbytte av et overskudd på driften. La meg forklare hvorfor dette ikke er problematisk;

Privat barnehage (P) får 100 kroner i driftsstøtte til å drive barnehage. Akkurat det samme som den kommunale barnehagen (K).

Barnehage P er del av et større nettverk av barnehager på landsbasis. De har utviklet systemer og løsninger som forenkler og effektiviserer driften. De driver større innkjøp, og har gode avtaler på utstyr og løsninger for lønnssystem. Såkalte stordriftsfordeler. Ikke minst er barnehage det dette selskapet driver med.

Dette er fordeler som barnehage K ikke nødvendigvis har, fordi de er en del av en kommune som ikke bare skal drive med barnehager men levere et variert tilbud av tjenester. De leverer kanskje samme resultat til sluttbrukeren, men uten de samme fordelen av å være del av et konsern som utelukkende fokuserer på å levere gode barnehagetilbud.

Totalen av dette har jeg vært innom før med at private og ideelle barnehager oftere scorer høyere på brukeropplevelser enn de kommunale.

I tillegg drifter da de private aktørene ofte rimeligere enn de kommunale. Uten å gå på akkord med bemanning eller lønnsnivået. 95% av alle de private barnehagene er regulert med tariffavtaler mellom arbeidsgiver og fagforeningene, og alle må følge bemanningsnormen.

Når da barnehage P har et overskudd på 5 kroner før skatt går 22% tilbake til staten i form av bedriftsskatt. 1,1 krone av 100 lappen som er betalt til hver av de to barnehagene kommer altså tilbake til kommune og stat i form av bedriftskatt.

Skulle eierne av den private barnehagen videre bestemme seg for å ta ut utbytte på de 3,9 kronene som er igjen i ordinært resultat etter skatt må de ytterligere betale 31,68% i utbytteskatt. Ytterligere 1,24 kroner av 100 lappen går tilbake til stat og kommune.

Nå har staten og kommune fått tilbake 2,34 kroner av 100 lappen fra de private aktørene som leverer like gode tjenester (og innimellom bedre) enn det offentlige. Mens «velferdsprofitøren» har, på grunn av sin metode å drifte på, tjent 2,66 kroner.

Dette er selvfølgelig hvis de velger å ta ut hele overskuddet. Noe som sjelden skjer, da det er nødvendig med likviditet og kapital for å kunne investere videre i bedriftens utvikling og kanskje utvide til flere barnehager.

Slik blir altså den private barnehagen 2,34 kroner billigere å drive enn den kommunale, og snur man på hvordan man ser på de såkalte «velferdsprofitørene» må jo motsetningen være «velferdsløserne»? Altså de kommunale tjenesteyterne som ikke får like gode resultater ut av 97,66 kroner, men bruker opp hele hundrelappen i drift.

Som jeg innledet teksten med ønsker jeg ingen av disse ordene velkommen i det norske vokabularet, og det viktigste må hele tiden være at vi som lokalpolitikere sikrer gode tjenester til innbyggerne – og mest mulig igjen per krone av det skattebetalerne betaler inn.

Nettopp derfor er det ikke noe ideologisk standpunkt i FrP om at vi som kommune eller stat skal drive alt selv, fordi på noen områder drifter de private like godt, og bedre, og rimeligere enn hva kommune og stat klarer selv. Da er det naturlig at vi også åpner for dette i en kommune, så lenge resultatet er bra for de som skal benytte seg av tilbudet.

Mer velferd per skattekrone er god politikk!

Av Thorstein Skårnes

Født 3.februar 1983 i Bergen. Vokste opp på Askøy, og er i dag bosatt i Os kommune. 1.vara til kommunestyret i Bjørnafjorden for Fremskrittspartiet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..