Kategorier
Blogg

Flyskam, kjøttskam og annen skam

Ordet «skam» gir meg assosiasjoner til religiøse og fanatiske grupper som ønsker å legge sin moral som gjeldende på resten av samfunnet. Flyskam og kjøttskam er nyord vi rett og slett ikke trenger.

For de av oss som har sett Game of Thrones husker vi kanskje scenen hvor prinsesse Cersei skamklippet går gjennom gatene med en prest like i hælene som roper ut «shame» samtidig som hun ringer i en klokke.

main-qimg-cf342fe8bf74217e43700ace78780138

Skam er en følelse på linje med tristhet, glede, sinne og nysgjerrighet. Å føle skam når man har gjort noe galt er ikke nødvendigvis feil, eller problematisk, men et stort fokus på skam kan være problematisk – og i verste fall opprettholde lidelser hos enkeltindivid.

I deler av Nord-Norge er flytransport like viktig som personbilen er på Vestlandet, eller toget på Østlandet. Det å besøke sin syke mor, selv en gang i måneden, med fly, om man bor på Vestlandet og må nordover, er ikke noe man skal føle skam for.

Det å reise på forretningsreise til Oslo med fly, eller selv det å ta ferien sin i Spania, Italia eller England, er ikke noe vi skal føle skam for. Det å fly generelt, er ikke noe vi skal føle skam for.

Vi kan selvfølgelig tenke oss om to ganger på de turene som utelukkende handler om ferie og fritid. Kan vi velge alternative reisemetoder, og trenger vi å reise til sol og varme fire ganger i året? Men ikke føl skam!

Det samme med kjøtt.

For de fleste mennesker er kjøtt en viktig, og god, næringskilde. Selvfølgelig kan vi spise litt mindre kjøtt. Vi bør også spise mer fisk, og det finnes mange gode kjøttfrie alternativer etter hvert. Som forbrukere bør vi også heller velge mer av kvalitet enn utelukkende å se på billigste pris. Men ikke føl skam for å spise kjøtt.

Moralisme er noe som vi alltid bør sloss mot, og flyskam og kjøttskam er definitivt slik moralisme vi må få bort.

Av Thorstein Skårnes

Født 3.februar 1983 i Bergen. Vokste opp på Askøy, og er i dag bosatt i Os kommune. 1.vara til kommunestyret i Bjørnafjorden for Fremskrittspartiet.

Ett svar på “Flyskam, kjøttskam og annen skam”

Flyskam fungerer ikke. Fordi når klimafanatikerene vifter med pekefingeren mot meg og sier jeg må skamme meg, så får jeg meg en god latter. Og det er alt som skjer.

Jeg skal prøve denne moderne flyskammen den dagen våre `kjære` politikere slutter å bruke fly og luksusbiler med privatsjåfør. Se på MDG, de preker høyt om miljø. Før de setter seg i en av jaguarene til stortinget og blir kjørt av privatsjåfør til flyplassen for å ta et fly til nok en poengløs miljøkonferanse. Disse miljøhippiene kan dra rett til helvete. Jeg spiser mer kjøtt og bruker mer fly enn noensinne før. Og det fungerer greit.

Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..