Kategorier
Utdanning

Skattefinansiert matpakke er ikke en god løsning

Barn som mangler matpakke er et godt eksempel på et problem som er reelt for de det gjelder, men som bør løses individuelt – og ikke kollektivt.

Barn er barn. De er like forskjellige som oss voksne, og med «oljebarna» har det også vokst opp en generasjon av mathysterikere. Restaurantbransjen skriver daglig ut lange lister over ingredienser som gjestene sier de ikke kan spise. Legger du til religiøse ønsker, eller individuell overbevisning om å leve vegansk, samt de som faktisk har reelle allergier, så har man en enorm utfordring for skoleverket.

Dette vet foreldrene best selv, og kan tilpasse matpakken til sine barn.

Systemene du må iverksette for å drive «restaurant» på alle norske barne og ungdomsskoler er enormt. Her snakker vi alt fra innkjøpere og menyplanleggere, til de som skal kontrollere allergener og følge opp næringsinnhold, og ikke minst de som skal lage maten.

For du kan ikke bare sette en lærer eller ufaglært til å ta denne jobben, og søke frem oppskrifter på internett. Manglende kompetanse er farlig, og det offentlige viser sjelden nødvendig vilje til å satse på dette området.

Lærere kan ikke forventes å stå på kjøkkenet, fremfor å være i klasserommet.

Det siste ankepunktet er selvfølgelig infrastrukturen som må på plass på hver enkelt skole. I andre land hvor det serveres skolelunsj har man allerede bygget for å produsere mat til elevene. Investeringskostnadene vil være enorme.

«There ain’t no such thing as a free lunch».

Skal man bygge kjøkken på hver enkelt skole, eller skal man levere fra sentralkjøkken? Bruke cateringfirma eller ansette den nødvendige kompetansen i hver enkelt kommune, og hvordan skal finansieringen gjøres? Vil noen kommuner ha et veldig godt og variert tilbud, mens nabokommunen ikke leverer annet enn tørre brødskiver med brunost?

Ideen er god og enkel, men den er for enkel og er ikke godt nok gjennomtenkt. Spesielt ikke kostnadsaspektet, men også de mange utfordringene i behovet for nødvendig kompetanse og strukturendringer som må gjøres.

Totalen av skattefinansiert matpakke, eller «gratis matpakke» som venstresiden kaller det, koster trolig mer enn det smaker.

Av Thorstein Skårnes

Født 3.februar 1983 i Bergen. Vokste opp på Askøy, og er i dag bosatt i Os kommune. 1.vara til kommunestyret i Bjørnafjorden for Fremskrittspartiet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..