Kategorier
Blogg

Livet er hva dine tanker gjør det til

«Snakk i det hele tatt ikke hvordan en god mann skal være, men vær god.» Ordene til Marcus Aurelius, den kjente romerske keiseren og filosofen som levde fra år 121-180, er lett å være enig i. Ikke alltid like lett å følge.

Politikk er engasjerende. Tidvis er det lett å bli revet med, og bli oppildnet av kraftig diskusjoner. I slike situasjoner er det større sjanse for å tråkke feil. Man sier ting man ikke mener, eller seinere angrer på å ha sagt.

Noe er bare dumt, som å si at man ønsker å knuse sosialister. Andre ting er uintelligent, som når man sauser sammen fascistiske ideologier med sosialisme. Alt er ideer som dannes i hodet, og et bilde av hva mennesker og uttalelser står for. I sosiale medier blir ofte en fjær til ti høns i løpet av like mange sekunder.

That escalated quickly har utallige GIF’er (bevegelige bilder) man kan bruke som et tilsvar på Twitter og Facebook. De finnes der av en grunn. Samtidig ser jeg dem sjeldnere bli brukt. Kanskje fordi den nye normen er at ting utvikler seg hurtig.

Mennesker er sosialister, liberalister, konservative, og alt i mellom.

Kyr er de eneste som står i bås, og jeg er uenig i at selv de burde stå der. Langt mindre mennesker (homo sapiens). Vi påstår å være det mest intelligente dyret på denne planeten, men viser det alt for sjelden i ord og handling.

Boken til keiser Marcus Aurelius ligger alltid åpen på gjesterommet mitt. De refleksjonene han gjorde for nærmere 2000 år siden står seg langt bedre enn andre flere hundre år gamle tekster.

«Den beste måten å hevne seg på er å ikke ligne fienden».

I dag beskylder politikere hverandre for å polarisere debatten. Selvfølgelig har en sak alltid to sider, og to parter. Enten det er Rødt og FrP eller Israel og Palestina. Men til syvende og sist er den vi virkelig kan endre på kun oss selv.

Vi kan kreve noe av andre, men hvordan står de kravene seg om man ikke følger opp selv?

Det handler om å ta mennesker på alvor, og om å respektere at alle som engasjerer seg i stor grad ønsker å skape en bedre hverdag for seg selv og menneskene rundt. Man har bare ulike oppfatninger av veien mot dette målet.

«Den av dere som er uten synd, kan kaste den første steinen…» er et godt brukt begrep, og jeg er absolutt ikke uten synd. Noe de fleste ikke er som deltar i det offentlige ordskiftet. På mange måter står jeg i en situasjon hvor jeg bør be om forlatelse for å henge meg på, og være en pådriver til et polarisert ordskifte i enkelte situasjoner.

Om ikke annet kan jeg i hvert fall være ærlig på det. Ha et øyeblikks klarhet, inntil neste gang jeg går i samme fellen. Så håper jeg selvfølgelig alle ser at mitt engasjement faktisk er ektefølt, og at jeg ønsker å skape endringer som er positive for folk flest gjennom mitt aktive engasjement i politikken.

Av Thorstein Skårnes

Født 3.februar 1983 i Bergen. Vokste opp på Askøy, og er i dag bosatt i Os kommune. 1.vara til kommunestyret i Bjørnafjorden for Fremskrittspartiet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..