Kategorier
Skatt og avgifter

Norge trenger FrP

Det Norge virkelig trenger er Anders Langes Parti til sterk nedsettelse av skatter, avgifter og offentlige inngrep (ALP), men partiets navneskifte får stå sin prøve – og vi må levere det vi skal levere på. Nemlig sterk nedsettelse av skatter og avgifter.

Vi har det godt i Norge. Utdanning, helsevesen og eldreomsorg er skattefinansiert. Vi har store oljeinntekter, men samtidig betaler vi også mest skatt i Europa.

Kanskje Faktisk.no vil stusse litt på påstanden min, fordi rapporter fra OECD viser at Norge ligger omtrent på gjennomsnittskatt i Europa – og med utgangspunkt i 2016 tallene lå vi blant annet under Danmark.

Ulempen ved OECD tallene er at de tar utgangspunkt i skatteprosent av bruttonasjonalprodukt (BNP). Selv om Norge hadde en skatteprosent på 38% mot Danmark sine 46% blir regnestykket altså fullstendig galt – all den tiden oljeinntektene er som steroider på BNP.

En gjennomsnittlig inntekt i 2016 var på 510.000 kroner. Hvis man fordeler noen kapitalinntekter kan man ta utgangspunkt i 550.000 kroner. Gjennomsnittskatt samme året var på 350.000 kroner. Dette gir en skatteprosent på 64%.

Dette er altså gjennomsnittstall, og handler om skattenivået. Ikke avgiftsnivået på biler, moms på bygging av hus, kjøp av varer, bompenger og annet som staten klarer å fylle skattekisten med.

De fleste familier vet at det ikke er fett å leve i Norge.

Vi har høye levekostnader, og en familie som skal betale boliglån, få mat på bordet og gjerne i tillegg finansiere en bil og transportkostnader knyttet til bilen i form av bompenger, bensin, diesel og i disse dager også strøm. På toppen kommer kommunale avgifter, og hvis man er ekstra uheldig; eiendomsskatt.

Da skjønner man etter hvert at vi ikke lever som konger og dronninger i verdens rikeste land.

Det er noe riv ruskende galt ett eller annet sted i regnestykket, og staten burde i langt større grad stille med informasjon til borgerne om hvordan midlene forvaltes og fordeles.

En bank må vise både nominell og effektiv rente. Staten burde også kunne vise både effektiv skatteprosent og nominell skatteprosent, så vel som hvor midlene brukes.

Noen er redd for å kutte i skatter og avgifter, fordi de mener det vil gå ut over velferdsnivået. Løsningen er ikke å øke skatteinngangen, men å redusere i unødvendig byråkrati.

Når etatene ikke ser ut til å klare denne effektiviseringen selv er eneste løsningen å strupe inntektene (skatt og avgifter) for å sikre at de nødvendige grepene tas.

Vi kan ikke ha hodeløs politikk hvor kostnadsnivået hele tiden skal øke, og eneste løsningen er å øke skattenivået. Våre naboland klarer å holde et lavere skatte og avgiftsnivå, med nesten tilsvarende sosiale ytelser og tjenester. Da burde også Norge klare dette.

Spesielt de partiene som har et ønske om å kutte i oljeinntektene burde stå fremst i arbeidet om å kutte i skattenivået. Det gjør de ikke. Derfor trengs Fremskrittspartiet i kommunene, i regjering og på fylkeskommunalt nivå (som vi egentlig burde legge ned)…

Av Thorstein Skårnes

Født 3.februar 1983 i Bergen. Vokste opp på Askøy, og er i dag bosatt i Os kommune. 1.vara til kommunestyret i Bjørnafjorden for Fremskrittspartiet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..