Kategorier
Blogg

1.mai: En hyllest til de rike – en hyllest til arbeidsgiverne

Takk for at du gir meg mat på bordet. Takk for at du turte å satse. Takk for at du lykkes. Takk for at du tok risikoen. Takk for at du er en arbeidsgiver som gir meg rom til å lykkes i mitt liv.

1.mai er arbeidernes dag, men hva var vi uten «de rike»?

Audun Lysbakken, og SV, vil nok steile av et slikt spørsmål, men så tror jeg heller ikke på hans evner til å skape arbeidsplasser. Der legger jeg min tillit til de som tør å satse kapital og tid, og bruker sin evne til å skape noe som er levedyktig. Blant annet gjennom å satse på personer som meg selv. Også det er en risiko.

Tenk om jeg var arbeidssky. Tenk om mine evner som ansatt ikke bidro til bedriftens vekst og utvikling, men heller gjorde at bedriften stagnerte. Dette var ikke noe bedriftens eier visste noe som helst om da han ansatte meg. Uavhengig av hva man leser i papirene fra forskjellige studiesteder kan det vise seg at et menneske fungerer helt annerledes i en praktisk situasjon.

Jeg har sett dem, hørt dem, og jobbet med dem. De som enten ikke har evnene til å utvikle hverken seg selv eller bedriften. De som går 15:59, og aldri 16:01. De som peker på sjefen sin likningsformue, eller bedriftens bunnlinje, og mener de har rett på en større del av den. De som klager på alt som er galt, fremfor å forsøke å endre på det. De som krever uten å gi.

Selv jobber jeg i en bedrift hvor eieren er førstemann på jobb, og sistemann som går. Han er aktiv i driften på dagtid, og tar kontor og papirarbeidet på ettermiddagen og kveldstid. Bedriften går godt, men det er en bransje med lave marginer – hvor millimetere kan avgjøre om resultatet er 10 millioner i pluss eller minus. Dermed er sjefen min som de fleste norske bedriftseiere.

De fleste norske bedrifter er nemlig ikke Røkke og Gjelsten og I. Olaf Thommesen i Bedriftsforbundet skrev et godt innlegg om nettopp norske bedriftseiere.

Når småbedriftseiere settes i samme bås som milliardærene i det offentlige ordskiftet, så gjør det at premissene for debatten om for eksempel formueskatt blir fullstendig feil.”

Dette glemmer norsk politisk venstreside. Spesielt på høytidsdagen 1.mai. Arbeidernes dag. Da skal i hvert fall «de rike» bedriftseierne kritiseres og minimeres. Nettopp derfor går min hyllest i dag til alle de som har vært med på å gi oss muligheten til å være arbeidere, skape en inntekt og et liv – og gi oss en lønn for det arbeidet vi utfører. Takk!

Av Thorstein Skårnes

Født 3.februar 1983 i Bergen. Vokste opp på Askøy, og er i dag bosatt i Os kommune. 1.vara til kommunestyret i Bjørnafjorden for Fremskrittspartiet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..