Kategorier
Blogg

Out of sight, out of mind – debatten om Resett

Da Resett dukket opp gledet jeg meg over et alternativt medium. Et medium som skulle ta for seg innvandringsskepsis, utfordringer med masseinnvandring og være et kritisk øye som presenterte saklige argumenter for saker og meninger jeg mener ikke slipper til. Resett har ikke levd opp til de forventningene, enda.

Jeg vil påstå at det er saker på Resett som er gode. Det er skribenter på Resett som er dyktige, og presenterer et nyansert syn på debatten. Shurika Hansen og Maria Zähler for å nevne noen av dem, samt bidragsytere som Lily Bandehy. Spørsmålet er om de veier opp for de sakene som fremstår som problematisk. Noe jeg mener de ikke gjør.

Helge Lurås, som ansvarlig redaktør, er nødt til å ta kontroll på nettstedet, og la personene de kritiserer komme med motsvar, samt fremstille flere fakta og færre påstander. Ikke minst må det gjøres en kraftig jobb med kommentarfeltet. Kommentarfeltet til Resett mangler form og struktur.

At alle har rett til å komme til orde betyr ikke at alle meninger er riktig å dele. Vi har til og med et lovverk som tar for seg hatefulle og rasistiske kommentarer. Dette er ikke noe vi skal ta lett på, og bør følge. Samtidig er det galt å forsøke å stilne stemmer man ikke liker om de forholder seg innenfor lovens grenser.

Saklig debatt, argumentasjon og motargumentasjon. Retten til Sveinung Rotevatn å oppfordre annonsører til å forlate nettstedet på bakgrunn av innhold, men samtidig også Jon Helgheim sin rett til å oppfordre flere å bli abonnenter på nettstedet, er noe jeg har forsvart på Twitter. Begge deler handler prinsipielt om ytringsfrihet.

Mennesker legger inn negative omtaler på AirBnB eller Tripadvisor hvor de anbefaler andre å ikke bestille produktene som selges. Høyre advarer mot ideene til Arbeiderpartiet. Kristin Gjelsvik kan slakte bloggen til Sofie Elise Isachsen. Det er ingenting antidemokratisk ved dette. Det er et fritt ordskifte.

Mitt standpunkt er derfor fremdeles at vi trenger Resett. Ikke i dagens form. Det må bli bedre, og bli det vi håper at det skal bli. Ikke en norsk Breitbart kopi. For om de som har drevet kampanje mot Resett nå oppnår sitt mål, og nettstedet måtte stengt ned, forsvinner ikke meningen. Hverken de som publiseres på nettstedet eller de som kommer frem i kommentarfeltet.

Om noe annet, så forsterker aggresjonen mot Resett den aggressive stemningen og øker polariseringen.

Dette er ikke mennesker som noen er bedre enn, selv om man kanskje tror det selv. Det er ikke slik at man kan klarte opp på sine høye hest og skue utover massene som forholder seg til Resett og påstå at dette ikke er individer vi skal forholde oss til eller ta seriøst. Det er heller ikke slik at sarkasme, ironi eller sjikane, påstander om at de bør miste jobben de har for sine meninger, eller at de bare burde holde kjeft, som løser de utfordringene vi ser i det offentlige ordskiftet.

Man kan nekte å forholde seg til noen. Noe svært mange gjør. Når man ikke liker en diskusjon på nett, eller svarene man får, kan man bare logge av, eller gå videre til neste diskusjon. Men er det konstruktivt?

Alt for mange har som mål å vinne hver eneste «kamp» fremfor å komme frem til reelle kompromiss, ha forståelse for meningsmotstandere og se hverandres syn på verden fra et perspektiv vi kanskje ikke er enig i – men kanskje kunne forstått om vi ønsket. Ikke for å endre eget syn, men for å kunne komme nærmere hverandre.

Hitler ville trolig kommet til makten selv om alle tyske ølstuer ble stengt ned. Han ville funnet et annet forum å formidle sitt budskap gjennom. Hvis noen tror at det å stenge ned Resett vil være å ta et oppgjør med «ytre høyre» tror jeg de tar feil. Hvis man ikke kan møte argumenter med saklige motargumenter hvor ligger da de demokratiske prinsippene mange påstår at de har i bunn? For noen virker det utelukkende som om ideen om «out of sight, out of mind» er eneste gode faktor for å fjerne nettstedet Resett.

Alternativet er ekkokammer. Hvor vi kun hører våre egne meninger.

Av Thorstein Skårnes

Født 3.februar 1983 i Bergen. Vokste opp på Askøy, og er i dag bosatt i Os kommune. 1.vara til kommunestyret i Bjørnafjorden for Fremskrittspartiet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..