Kategorier
Skatt og avgifter

Ville ikke bruk akkurat de ordene – NRK lisensen

Erna Solberg sin frase (eller farse, om du vil) er «Jeg ville ikke brukt akkurat de ordene…» Noe jeg tok meg selv i å uttale i en Twitter-melding etter NRK-lisens saken. Istedenfor å sitte i ro, og la Venstre få kjøre saken om medieskatt (som er deres politikk) skulle FrP ut og overbevise om at lisensen nå er borte (noe den er – bare erstattet med en skatt).

Fremskrittspartiet tror selvfølgelig ikke velgerne er borte, men akkurat her tror jeg nok at stuntet som har gått som en farsott i sosiale medier kunne vært noe partiet var foruten. Morten Wold og Silje Hjemdal som sitter og river lisensregningen blir som en «hvit løgn».

Ja, lisensen er nå borte.

Ja, NRK har lagt ned lisensavdelingen, og sagt opp 100 ansatte.

Men…

Ja, det kommer en medieskatt (etter finsk modell, som vi kan lese på Venstre sine sider).

Totalt sett er dette altså en seier for Venstre, men også en seier for Fremskrittspartiet. Her sakset fra programmet:

«Fremskrittspartiet vil fjerne lisensavgiften, omgjøre NRK til aksjeselskap og selge statens aksjer. Finansiering av NRK må skje på samme vilkår som for andre kringkastingsselskaper. Frem til det er etablert et flertall for dette, vil vi arbeide for å etablere en ny finansieringsordning til erstatning for dagens lisens.»

Presisjonen er selvfølgelig at frem til FrP kan danne et flertall for å gjøre NRK til et aksjeselskap, som kan konkurrere på samme vilkår som TV, TV Norge eller andre kanaler med konsesjon i Norge, er en medieskatt en løsning vi kan og bør leve med.

Her er hvorfor:

Alle med en skattbar inntekt må betale en medieskatt, uavhengig av om de bor flere på en adresse og om de har TV, mobil, nettbrett eller radio, eller ikke. Skattesatsene vil være fra 200 kroner til 1700 kroner (som maksgrense).

For enslige vil reduksjonen være på 1338,56 kroner per år. For de med lavest inntekt vil reduksjonen være på 2838,56 kroner per år.
Bor man derimot sammen som et par, og begge har en inntekt over 350.000 kroner, vil disse to betale 361,44 kroner mer.

Har de barn som tjener over 120.000 kroner i året – og bor hjemme – vil også de betale denne skatten. Færre unge har derimot inntektsgivende arbeid i dag.

Dette er uansett en langt mer sosial og rettferdig måte å finansiere NRK på, så lenge det ikke er flertall for å gjøre kanalen til et valgfritt alternativ.

Noen vil selvfølgelig få en ekstraskatt på opp til 1700 kroner, fordi de ikke tidligere har betalt for bruken av NRK gjennom å ha et fjernsyn. Samtidig bruker 85% av den norske befolkningen, hele 9 av 10, NRK sine tilbud på nett, radio eller TV, ifølge medieundersøkelsene som gjøres jevnlig.

Altså har ganske mange vært «gratispassasjerer».

Nok en gang må jeg presisere at jeg er godt fornøyd med den nye løsningen, som er både sosial og rettferdig, samtidig som jeg kommer til å jobbe for å skaffe nok stemmer til Fremskrittspartiet slik at det kan dannes flertall for vår politikk på området.

Men hvis det er noe Fremskrittspartiet sine medlemmer og velgere ikke er, så er det dum – som Martine Aurdal i Dagbladet klarte å stille spørsmål om

Av Thorstein Skårnes

Født 3.februar 1983 i Bergen. Vokste opp på Askøy, og er i dag bosatt i Os kommune. 1.vara til kommunestyret i Bjørnafjorden for Fremskrittspartiet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..