Kategorier
Utdanning

Endelig blir personlig økonomi viktig i skolen

Mange unge har mangelfull kunnskap om personlig økonomi. Det gjør Fremskrittspartiet noe med ved å skape gode undervisningsverktøy i skolen.

Vi må forholde oss til økonomi gjennom hele livet, uansett hvilken utdanning og jobb vi velger, men erfaringen viser at ikke alle klarer økonomistyring og -planlegging like godt. Dessverre får heller ikke alle med seg opplæring i økonomi hjemmefra.

En undersøkelse fra Finans Norge i 2017 viste at foreldre snakker mindre med barna sine om økonomi enn de gjorde tidligere. Andelen hadde sunket fra 54 prosent i 2014 til 33 prosent i 2017. Utviklingen viser at skolen har en viktig jobb å gjøre.

Mens antallet personer med inkassosak er relativt stabilt, har inkassogjelden økt med over 40 % de tre siste årene. Samtidig har antall inkassosaker blant kredittkort økt med 50 % bare de to siste årene. Trolig blir det flere inkassosaker og økte tap fremover.

Ungdom møter flere økonomiske fristelser enn før, og i stadig yngre alder. Forbrukspress kombinert med avbetalingsløsninger, uregulerte låneordninger i sosiale medier og manglende kunnskap om konsekvenser er en farlig blanding.

Mange unge vet for eksempel heller ikke hva som skjer om man ikke betaler regninger, og om det går så langt at man får betalingsanmerkning. Betalingsproblemer tidlig i livet gir et dårlig økonomisk utgangspunkt.

Personlig økonomi er hverdagskompetanse og nødvendig for å mestre livet.

Nå skal altså skolen få nye læreplaner. Hensikten er å bidra til å gi elevene den kompetansen de trenger for å møte samfunnet og arbeidslivet i årene fremover. Alle fag i grunnskolen og gjennomgående fag i videregående skole skal fornyes og bli mer praktiske.

Endringene blir flere, og innebærer blant annet at personlig økonomi løftes frem som del av kjerneelementene i matematikk. I samfunnskunnskap i videregående skole skal personlig økonomi knyttes til identitet og livsmestring.

Fremskrittspartiet har lenge ment at personlig økonomi må få en større plass i undervisningen, da skolen har et stort ansvar for å ruste barn og unge for voksenlivet, og nå skjer det endelig endringer!

Deler av innlegget er hentet fra Finansportalen.no

Av Thorstein Skårnes

Født 3.februar 1983 i Bergen. Vokste opp på Askøy, og er i dag bosatt i Os kommune. 1.vara til kommunestyret i Bjørnafjorden for Fremskrittspartiet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..