Kategorier
Utdanning

Heldagsskolen og SFO

I 2003 ønsket Carl Ivar Hagen at SFO ordningen skulle bli statlig finansiert. Siv Jensen argumenterte den gangen for at midlene heller burde gå til å styrke skolen, og gjerne få etablert en heldagsskole. Min konklusjon går i samme retning som Jensen den gangen argumenterte for.

Kommunene skal i dag ha et tilbud om skolefritidsordning (SFO) før og etter skoletid for 1. – 4.klasse, og for barn med særskilte behov fra 1. – 7.klasse. Kommunens plikt til å ha skolefritidsordning er begrenset til skoleåret. Det er ingen plikt for kommunene til å ha en slik ordning i feriene. Opplæringsloven gir ikke elevene rett til plass i SFO.

Skolefritidsordningen skal være noe annet enn skole og barnehage, og den er ikke en del av skolen.

Ved å inkludere tiden som i dag går til SFO inn i skoletiden vil man kunne bygge opp skolen på en helt annen måte i dag ved å gi barna et skattefinansiert tilbud med fysisk aktivitet, kulturtilbud og annet viktig arbeid, som tilbud som vil bidra til bedre livsmestring.

Ideen til heldagsskolen er enkel. Det er at barnet trenger tid til å lære, og gjerne gjennom forskjellige læringsmetoder. Et samarbeid med frivillige lag og organisasjoner for å gjøre kunst, musikk, drama og sport til en del av skolehverdagen kan være en mulighet for å utvide dagen, og sikre at alle barn får et godt tilbud.

Ved å øke og behovsprøve barnetrygden, kunne vi gjerne flyttet midlene over til skolen og utdanningsløpet for å sikre at vi inkluderer alle barn inn i et tilbud som vil gi dem personlig vekst, og gjerne også sikre inkluderingsarbeidet som en del av skolehverdagen.

Det å gi alle barn muligheten til å drive med noe de synes er spennende, tenker jeg er et viktig samfunnsansvar som vi kan ta via skolen. Et tilbud som gjør dem uavhengig av familiens økonomi og andre forhold, og samtidig kan bidra til en god læringsarena.

Av Thorstein Skårnes

Født 3.februar 1983 i Bergen. Vokste opp på Askøy, og er i dag bosatt i Os kommune. 1.vara til kommunestyret i Bjørnafjorden for Fremskrittspartiet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..