Kategorier
Blogg

Lukk øynene og tenk deg tilbake til 1980

Alt var ikke bedre før, men vi slapp unna en del vi ikke har i dag. Sånn sett kan vi egentlig går tilbake til før 2006 også – da vi slapp å se krenkelsen i øynene – før Facebook ble lansert internasjonalt.

Lukk øynene, og tenk deg tilbake til 1980, var oppfordringen til @Fontanten på Twitter på fredag.

Hvorfor? Jo, verden var annerledes enn den er i dag, naturlig nok.

Joda, det var den gangen vi fremdeles ikke visste at Hiawata-kostymet og blackface krenket minoriteter, eller i hvert fall krenket noen på vegne av minoriteter.

Den gangen vi fikk servert nyheter, og ikke «gjett om ikke også konen til Kjell Ingolf Ropstad synes Kjell Ingolf var et rart navn»-artikler.

Når man ikke trengte å bruke satire i et kommentarfelt om mensen emojis (!), som enkelte ikke skjønte – uansett hvor idiotisk man prøvde å legge det hele opp for å være sikker på at alle forstår satiren!

mensen_emojis.png

Vi vil aldri gå tilbake til det rolige livet, hvor Norge var et mer eller mindre homogent samfunn. Mye fordi noen ikke vil dit igjen, som til en viss grad er forståelig, fordi mangfold kan være fint.

Delvis fordi vi ikke kan komme dit igjen.

Bergen er eksempel på en by som er bygd på mangfold, men i hovedsak et mangfold av europeere fra Hansabyene rundt om kring.

Videre fremover bør vi vite litt hva vi ønsker, hvorfor og hvordan vi ønsker å få det til. Samtidig må vi klare å forstå at mennesker er forskjellig, og noen vil alltid bli krenket av det vi sier og gjør.

Sånn er det bare! Og det må vi faktisk begynne å leve med.

Så må vi faktisk snakke ærlig og åpent om de store og viktige temaene, og forsøke å la en del andre tema gli forbi i stillhet – som mensen emojis – uten å bli krenket eller faktisk skape en debatt om dem.

Av Thorstein Skårnes

Født 3.februar 1983 i Bergen. Vokste opp på Askøy, og er i dag bosatt i Os kommune. 1.vara til kommunestyret i Bjørnafjorden for Fremskrittspartiet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..