Kategorier
Samferdsel

Faren på norske veier

Utenlandske sjåfører med dårlige vogntog og uten erfaring med glattkjøring er en fare for norske veier.

Fra 2020 vil det være et EU/EØS krav at alle sjåfører har glattkjøring i sertifikatet, men dette er fremdeles ett år frem i tid.

Ett år til hvor vi trolig kan vente over 100 dødsfall på norske veier, hvor hvert tredje dødsfall involverer tyngre kjøretøy. En andel som er dobbelt så høy som i Europa ellers.

Norske veier og forhold spiller selvfølgelig inn, men bare siste uken har vi sett skrekkeksempel på vogntog med flere alvorlige feil, deriblant svært dårlige dekk, mens i Adger stoppet Statens Vegvesen 20 (!) vogntog på en dag.

Ikke-skandinaviske transportører har opp mot tre ganger høyere ulykkesrisiko enn skandinaviske transportører, og sannsynligheten for flere uerfarne utenlandske sjåfører på norske veier dessverre stor slik utviklingen har vært i seinere år.

Samferdselsminister Jon Georg Dale (FrP) har kommet med forslag om innstramning av reglene for vinterdekk. Disse reglene vil forhåpentligvis være gjeldende allerede til vinteren igjen.

Statens Vegvesen skal også iverksette flere strakstiltak for å kontrollere utenlandske kjøretøy i Nord-Norge etter de siste dagers skremmende funn.

Det er noe, men er det nok?

Vi må kreve mer! Mer av vår egen regjering til bygging av sikker infrastruktur, og mer og bedre krav vi kan stille til internasjonale aktører som skal kjøre vogntog på norske veier.

Alternativet er menneskeliv som går tapt grunnet tiltaksløshet.

Strengere straffer, karantenetid for selskaper som bryter reglene og blir tatt, og sterkere krav til vogntogene, samtidig som satsingen på nye og bedre veier over hele landet må fortsette.

Av Thorstein Skårnes

Født 3.februar 1983 i Bergen. Vokste opp på Askøy, og er i dag bosatt i Os kommune. 1.vara til kommunestyret i Bjørnafjorden for Fremskrittspartiet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..