Kategorier
Blogg

Forbudslinjen mot fyrverkeri er ikke løsningen

Tryg forsikring vil ha forbud mot salg av fyrverkeri til privatpersoner. «Prisen for nyttårsfeiringen er blitt for høy», sier Espen Opedal, sjef for Tryg Forsikring i Norge. Flertallet skal altså straffes for mindretallets idioti.

Mitt prinsipp er at forbud i størst mulig grad skal gå på områder hvor det er skadelig for andre, eller noe som er, eller kan bli, et stort samfunnsproblem. Her snakker vi om fyllekjøring, barnehijab og også røykeforbud på utesteder og restauranter – fordi passiv røyking faktisk dreper. Altså er det skadelig for andre enn deg selv.

Det kan være skadelig for andre å krasje med en bil, men bilen er stort sett trygg hvis man bruker kjøretøyet forsvarlig. Misbruk av cannabis kan være skadelig, men stort sett ikke for andre enn deg selv. Du kan bli feit av å spise for mange lakrispiper, men det er lite sannsynlig at du begynner å røyke. Forbud burde altså ikke være nødvendig, men misbruk bør selvfølgelig få konsekvenser.

Fyrverkeri kan være svært skadelig, men i størst grad hvis du ikke følger bruksanvisningen. Hvis du går tilbake til fyrverkeri du allerede har fyrt på, om du er dritings, eller ikke bruker vernebriller, som å ikke kjøre med sikkerhetsbelte, kan det gå galt! Altså de tre vanligste årsakene til grove skader forårsaket av fyrverkeri.

Hvert eneste år fyrer nordmenn opp 300 millioner kroner i fyrverkeri. Menn bruker mer enn kvinner på fyrverkeri, og er oftest de som blir skadet. Flertallet av de som blir skadet er menn. Felles for alle som får alvorlige skader er at de ikke har brukt vernebriller (som gjentas hvert eneste år til det kjedsommelige hvor viktig  det er).

Med et snitt på 1340 kroner per nordmann kan vi regne med at de fleste familier skyter opp en familiepakke på nyttårsaften. Det vil si at de 16 øyeskadene som vi så i inngangen til 2019 utgjør en liten promille av den totale befolkningen som skyter opp fyrverkeri. Da kan vi ikke begynne å snakke om forbud.

Konsekvenser av misbruk bør straffes hardt. Skyter du opp raketter utenfor tidsrommet det er lov, eller på steder hvor det ikke er lov å skyte opp, bør du bøtelegges hardt. Får du en øyeskade, og skattebetalerne må betale for sykehusoppholdet ditt – bør du få den regningen med deg hjem om du har utvist grov uaktsomhet. Forbud bør vi i hvert fall ikke vurdere på grunn av et par tilfeller av misbruk, eller feil bruk.

Av Thorstein Skårnes

Født 3.februar 1983 i Bergen. Vokste opp på Askøy, og er i dag bosatt i Os kommune. 1.vara til kommunestyret i Bjørnafjorden for Fremskrittspartiet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..