Kategorier
Innvandring

Muslimer, islam og innvandrere

Innvandrere er så mangt. Det er den litauiske lagerarbeideren, den polske lastebilsjåføren, den svenske bartenderen, den hollandske ingeniøren, så vel som den syriske eller palestinske flyktningen. De fleste av dem med ønske, og et mål, om et godt liv i Norge. Mitt møte med de fleste har vært positive.

Det er ikke rart at vi blir mer positive til innvandring i Norge når mange av de som kommer ønsker å lykkes i å skape et bedre liv for seg selv og sin familie i fredelige forhold.

Selv om vi iblant føler at vi omgir oss med psykopater, så er det faktisk ikke slik. 0,5% til 1% av befolkningen oppfyller kravene til betegnelsen psykopati. Det er absolutt et godt tegn.

Vi skal ikke være redd menneskene rundt oss, uavhengig av om de har en annen tro, hudfarge eller tilhører en politisk gruppering enn oss selv. Mennesker er i stor grad gode!

Samfunnsnormer og tilfeldigheter utgjør en langt større betydning for hvorvidt man blir draps- eller redningsmann. Med et sterkt liberalt og frigjort norsk samfunn vil også innvandrere ta disse verdiene til seg.

Patriotisme og nasjonalisme

Bjørnstjerne Bjørnson var en patriot og var en av de sterkeste til å bygge opp en nasjonal identitet. Samtidig var han en internasjonalist, og påminnet oss om at vi er verdensborgere også – ikke bare nordmenn.

Bjørnson jobbet aktivt før frigjøringen av Norge i 1905 for at vi også skulle inngå i et inngå et internasjonalt forbund, og at et internasjonalt samarbeid var viktig for å bevare verdensfreden.

Vi skal ikke glemme hvem vi er og hvor vi kommer fra. Bjørnson ville trolig blitt forbannet hvis noen påsto at vi måtte gi opp det å være norsk for å være kosmopolitt.

Kort oppsummert kan vi altså dyrke det norske og være stolt av det norske, men også ta godt imot impulser fra andre land og kulturer.

I møte med innvandrere

Mitt møte med mennesker fra både Palestina og Syria har vært utelukkende positive så langt. Mange mennesker fra Midtøsten har en inkluderende og velkommen kultur hvor det er naturlig å bli invitert både på en kopp te eller middag – hvis man tar det første steget til kontakt.

Jeg har blitt invitert til Eid feiring i Oslo, som jeg dessverre ikke har fått benyttet meg av, og har vært på flere fantastiske middager hos en palestinsk familie i Bergensområdet. Spist mat og hørt historier fra syrere, og drukket kaffe med en litauer og en bulgarer.

Hverken islam, det at de er muslimer, eller det faktum at de var flyktninger har gjort ettermiddagen eller kvelden vanskelig. Noen språkutfordringer, og kulturelle forskjeller, spiller selvfølgelig inn – men totalen er at det er helt vanlige mennesker – kun født i et annet land, med andre samfunnsnormer enn våre egne.

Tilpasning og endring

Vi nordmenn tilpasser oss verden hver eneste dag. «Det norske» er i forandring hele tiden. Den Julenissen vi kjenner i dag er en reklamefigur fra Coca Cola. Tacofredag er ikke norsk husmannskost, og musikken er i stor grad påvirket fra hele verden.

Endringene skjer kanskje litt fortere i dag på grunn av digitaliseringen, og for mange er dette skremmende. Det gjør at man søker mot det konservative og trygge for å finne styrke.

Men det å lukke seg inne er ingen løsning.

For å bruke en analogi. Åpner du døren til gutterommet, hvor det sitter fem stykker som har sittet der i et par timer uten å ha åpnet hverken døren eller vinduet de timene kjenner du den innestengte lukten som følger med. Den er ikke god.

Det tar syv sekunder å gjøre seg opp en mening om noen basert på utseende, men fjerner man utseende viser det seg ofte at mennesker er noe helt annet enn hva vi tror. Noe Coca Cola, som en fin oppreisning for den kommersialiserte Julenissen, viste i en anti-fordomkampanje i 2015. Verdt å se.

Min oppfordring i julen, og ellers i året, er å være imøtekommende og positiv i møte med andre. Gi dem et smil og et hyggelig ord. Hold døren for dem, eller hjelp dem å løfte juletreet på taket på bilen. Gjør noe hyggelig for noen andre – for det er det julen handler om.

Kanskje du til og med kan invitere inn den nye naboen som ikke har feiret jul før, og vise dem hva norsk jul innebærer?

Av Thorstein Skårnes

Født 3.februar 1983 i Bergen. Vokste opp på Askøy, og er i dag bosatt i Os kommune. 1.vara til kommunestyret i Bjørnafjorden for Fremskrittspartiet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..