Kategorier
Blogg

Minutt for minutt journalistikken er ødeleggende

Sosiale medier har skapt en ny hverdag både for folk flest, men også for nyhetskanaler. Fra å servere en papiravis i postkassen hver morgen skal de nå være aktuelle gjennom hele døgnet – hvert eneste minutt gjennom dagen. Dette er skadelig for nyhetsbilde.

Vi så det i saken om fregattforliset. Når fakta begynner å ta slutt, eller ikke er spennende nok til å holde leserne klistret til nettsiden og live streams begynner man på teorier – og i verste fall konspirasjonsteorier.

Det kulminerte seg med Helge Lurås som skyldte på at fregatten hadde kvinner i mannskapet.

For kun noen tiår siden ville slike tanker blitt redigert bort av redaktørene i de forskjellige nyhetsredaksjonene – med god grunn.

Ytringsfrihet er bra, men ytringsansvar er også noe jeg mener vi skal snakke om. Spesielt mediene sin rolle i dette. Det handler også om hvilke saker som løftes frem i den offentlige debatten.

For mens Nobels fredspris skulle deles ut valgte Dagbladet og VG å fylle forsiden på avisen med en krangel i realityshowet Farmen.

Migrasjonsavtalen har blitt forhandlet om i 18 måneder, mens vi som velgere ikke hørte særlig mye om den før i siste og innledende runde.

Den nyeste klimarapporten som malte et svart bilde av dagens innsats for klimaendringer forsvant blant KrF konflikter og andre agurk-nyheter.

Dette er noen få eksempler av hva mange mennesker har gått glipp av fordi nyhetsredaksjoner over hele landet ikke følger opp sitt ansvar som vakthund for folket, men heller satser på å kopiere «clickbait» saker fra utenlandske medier. Med tidvis dårlig Google Translate.

La oss hylle journalisters rolle, og tidvis kommer det fantastiske avsløringer som gir oss innsikt i maktspiller både i Norge og i verden. Det er viktig for demokratiet.

Spørsmålet er hva vi må gjøre for å få mer av denne formen for journalistikk?

Av Thorstein Skårnes

Født 3.februar 1983 i Bergen. Vokste opp på Askøy, og er i dag bosatt i Os kommune. 1.vara til kommunestyret i Bjørnafjorden for Fremskrittspartiet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..