Kategorier
Blogg

Barnetrygd og kontantstøtte må bort

Barnetrygden og kontantstøtten bidrar ikke til å utjevne forskjeller – heller tvert imot! Derfor bør begge deler fjernes.

Mens vestkantmødre kan sette 11.640 kroner, som barnetrygden utgjør årlig i dag, på konto i 18 år, og bidra til å sikre sitt barn et forsprang på boligmarkedet. Sendes millioner av kroner ut av landet til land som Somalia, mens barna fremdeles ikke har fått bedre sin situasjon her i Norge.

De familiene med størst behov for barnetrygden sitter derimot igjen med en tusenlapp i måneden. Maksprisen for barnehage er 2910 kroner per måned. Prisen for nye fotballsko ligger på et par hundre kroner og oppover. Uansett hvilken alder et barn i en lavinntektsfamilie er i strekker ikke tusenlappen i måneden særlig langt.

Dette kunne man gjort noe aktivt med ved å behovsprøve barnetrygden, samt iverksette andre tiltak som gratis kjernetid i barnehage, gjennom tilskudd til idrett og fritidsaktiviteter og ikke minst til utstyr og annet som er dyrt – og blir dyrere med alderen.

16,8 milliarder utgjorde barnetrygd og kontantstøtte i budsjettet for 2018. Dette er en stor post i budsjettet, som i utgangspunktet fører til større forskjeller. Barnetrygden er for noen bare ekstra sparepenger, mens kontantstøtten holder – spesielt innvandrerfamilier – borte fra barnehagen, og skaper store utfordringer knyttet til språk og integrering.

Målet kan umulig ha vært at en familie hvor to voksne har en samlet inntekt på et sted mellom 1,5 av 2 millioner kroner, eller mer, var ment å få en ekstra skattelette gjennom barnetrygden? Og KrF har i budsjettforhandlingene vist at selv små økninger, på en tusenlapp i året, koster hundrevis av millioner av kroner.

Ønsker vi å bekjempe barnefattigdom og bruke skattepenger på dette prosjektet må vi finne tiltakene som hjelper de fattigste – og i det nye Norge også bidrar til bedre integrering. Der bidrar kontantstøtten og barnebidrag altså i motsatt retning, etter min mening.

Av Thorstein Skårnes

Født 3.februar 1983 i Bergen. Vokste opp på Askøy, og er i dag bosatt i Os kommune. 1.vara til kommunestyret i Bjørnafjorden for Fremskrittspartiet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..