Kategorier
Blogg

Kostnaden ved å miste et barn

Det er en enorm belastning psykisk å miste et barn. Enten det er for tidlig fødsel, dødfødsel eller i de tidligste årene av et barns liv. Når det skjer er nesten irrelevant for hvordan det påvirker deg som menneske. Da er det ekstra tungt at et også skal være en økonomisk belastning.

For henne har det vært en fysisk del av henne som er borte. For meg som mann har det vært en del av fremtiden, håp og drømmer som forsvinner.

Mister man en far eller mor, bestemor eller bestefar, er det kanskje noe arv inne i bildet. Mister man et barn er det ikke noe til å dekke kostnadene ved en begravelse.

Selve seremonien kan komme opp i rundt 20.000 alene med leie av kirke, prest/taler og gjerne en sanger, samt annonsering og opprykking av program. Allerede her er 23.337 kroner i støtte fra NAV til gravferd og båretransport slukt opp.

Velger du å gravlegge barnet ditt i en egen grav – noe jeg anbefaler – så kommer også festeavgift og gravlegging i tillegg. Også dette beløpet passerer 20.000 kroner, og kostnadene har allerede begynt å bli store for mange.

Gravsteiner ligger på alt fra 10.000,- med inngravering – og oppover.

Totalt kommer en gravferd gjerne på rundt 50-60.000 kroner. Selv når NAV dekker en tredjedel av beløpet er det store summer å forholde seg til for mange.

For en alenemor med en ordinær inntekt som ønsker å gravlegge sitt barn kan det være en økonomisk katastrofe. Selv for to utgjør det et innhogg i familieøkonomien.

Det å miste et barn er en belastning i seg selv. At det i tillegg skal komme en økonomisk belastning på sørgende mener jeg vi bør gjøre noe med, og sikre at alle under 18 har muligheten til å gravelegges gratis – gjerne gjennom behovsprøvd støtte – om de ønsker det.

Av Thorstein Skårnes

Født 3.februar 1983 i Bergen. Vokste opp på Askøy, og er i dag bosatt i Os kommune. 1.vara til kommunestyret i Bjørnafjorden for Fremskrittspartiet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..