Kategorier
Samferdsel

Hvem har skylden for bompenger i Norge?

Fakta: I dag har vi kun to partier på Stortinget i Norge som er imot bruken av bompenger som finansiering av veinettet. Dette er Fremskrittspartiet og Rødt. Begge partiene mener at staten skal stå for finansiering av veinettet over skatteseddelen.

Samtlige partier på Stortinget ellers, fra Høyre, Venstre, KrF, Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV til MGD har bompengefinansiering som en del av sin politiske løsning. Det er altså enkelt å plassere ansvaret, og peke på de ansvarlige for, bompengesystemet slik det er i dag. Dette gjelder selvfølgelig også for de enkelte kommuner rundt om kring i landet.

Den enkelte ordfører kan peke på samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen, og peke på at ansvaret ligger utelukkende der. Det er selvfølgelig også lett å harselere med at Fremskrittspartiet sitter i regjering i en periode hvor vi henter inn historisk mye bompenger. Samtidig er det ingen av de andre politiske partiene som ønsker å fremme løsninger som faktisk vil redusere (eller fjerne) bompenger igjen.

Hva ville det bety å fjerne bompengefinansieringen?

Først og fremst ville det bety at samtlige kommune (og fylkeskommuner) måtte gå gjennom hvilke prioriteringer de ønsker å gjøre lokalt. Ikke minst måtte de sett til alternative finansieringsløsninger på alle andre prosjekter som bilister i dag er med på å finansiere gjennom bompengeordningen.

Bybane i Bergen ville trolig aldri blitt realister slik prosjektet har utviklet seg med behov for en annen finansieringsløsning. Det ville med andre ord vært behov for å se på alternative løsninger som gjerne ville vært både rimeligere og bedre. Totalt sett ville det presset politikerne til å benytte befolkningens midler på en annen og bedre måte enn det gjøres i dag.

Personlig ville jeg ikke vært utelukkende kritisk til bompenger om det var tilknyttet en bestemt strekning, eller et bestemt veinett, i etterkant av ferdigstilling og for en gitt periode (uten lovlig mulighet for forlengelse).

Hvis vi ikke ønsker å drepe bygdene rundt om kring i Norge, knekke økonomien til familier og samtidig ha et rettferdig skattesystem hvor vi betaler for de tjenestene vi faktisk bruker – og ikke alt mulig annet – så må vi fjerne bompenger helt eller delvis.

Av Thorstein Skårnes

Født 3.februar 1983 i Bergen. Vokste opp på Askøy, og er i dag bosatt i Os kommune. 1.vara til kommunestyret i Bjørnafjorden for Fremskrittspartiet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..