Kategorier
Blogg

Europeisk og norsk kultur kan defineres

Hvorfor er så mange på norsk venstreside redd for å definere hva som er europeisk og norsk kultur, når selve grunnlaget for deres politiske ideologi – sosialisme – er en viktig del av denne kulturarven?

La meg ganske enkelt dra gjennom hva europeisk, og dermed også norsk, kultur enkelt kan oppsummeres med:

  • En felles kulturell og åndelig arv fra den gresk-romerske antikken, kristendommen, jødedommen, renessansen og dens humanisme.
  • Opplysningstiden og den politiske tenkningen i denne perioden.
  • Den franske revolusjonen og utviklingen av modernitet, inkludert alle typer sosialisme.
  • En rik og dynamisk materialkultur, som har blitt utvidet til de andre kontinentene som følge av industrialisering og kolonialisme.
  • En spesifikk oppfatning av individet uttrykt av eksistensen av og respekt for en lovlighet som garanterer menneskerettighetene og individets frihet.
  • Flere stater med forskjellige politiske ordrer, som har matet hverandre med nye ideer.
  • Respekt for folk, stater og nasjoner.

Alle punktene handler om Europas positive realisering. Denne definisjonen er knyttet til den klassiske versjonen av «den vestlige verden». I denne definisjonen er den vestlige kulturen sett av litterære, vitenskapelige, politiske, kunstneriske og filosofiske prinsipper som skiller det fra andre sivilisasjoner.

For å komme litt tilbake til sosialismen: Sosialistisk teori oppstod i Europa tidlig på 1800-tallet, i kjølvannet av industrialiseringen. Den er således en teori som er nært knyttet til arbeiderbevegelsens fremvekst. Ett av flere produkter av europeisk kulturhistorie.

Dette er viktige ideer som har formet vår kulturelle arv og historie, som vi må forvalte fornuftig og forsvare i møtet med ideologier, religion og mennesker som ønsker å forringe dette grunnlaget.

Også norsk venstreside burde være mer interessert i å anerkjenne at vi har noen verdier som er verdt å bevare, som er felles for Europa, og som skiller seg fra historien og kulturen til andre regioner av verden.

 

Av Thorstein Skårnes

Født 3.februar 1983 i Bergen. Vokste opp på Askøy, og er i dag bosatt i Os kommune. 1.vara til kommunestyret i Bjørnafjorden for Fremskrittspartiet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..