Kategorier
Innvandring

SV unnlater å se utfordringer som skaper forskjeller i Norge

Både Arbeiderpartiet, ved Jonas Gahr Støre, i 2017 og Sosialistisk Venstreparti hamrer løs på at «Høyre og Frp øker forskjellene». Dette er en svært spekulativ påstand faktasjekket av Aftenposten.

Slike tweets som Audun Lysbakken her kommer med er ikke uvanlig, men har SV gjort noe særlig for norske interesser og mindre forskjeller da de satt i regjering sist?

Det er ingen tegn på at forskjellene har økt mer under denne regjeringen enn under tidligere regjeringer, og det er usikkert fordi Gini-koeffisienten – som ofte brukes i slike sammenhenger for å måle forskjeller – ikke sier noe om årsaken til hvorfor de økonomiske forskjellene øker. Altså om det skyldes regjeringens politikk eller utenforliggende forhold.

De siste 20 årene har inntektsforskjellene i Norge økt. Dette skyldes i hovedsak to ting, ifølge Statistisk Sentralbyrå sin undersøkelse i 2015. Den ene grunnen er økt innvandring fra den fattige delen av verden. Den andre er at inntektsandelen til de aller rikeste har økt. Faktisk er det slik at Gini-koeffisienten øker med 8,6 prosent når man holder innvandrere utenfor.

Mange innvandrere mangler de kvalifikasjonene det norske arbeidsmarkedet krever. Halvparten av alle som mottar sosialhjelp har i dag innvandrerbakgrunn, ifølge en NAV rapport fra 2015. Dette er selvfølgelig med på å skape økte forskjeller i befolkningen, og en vedvarende fattigdom. Inntektsmobilitet mellom generasjoner er dessverre lav. Inntekten man har som voksen påvirkes dessverre av hvilken type husholdninger man vokser opp i som barn.

Sosialistisk Venstreparti vil øke formuesskatten for å minske forskjellene, fordi de mener hovedproblemet er de som skaper arbeidsplasser. De  sier samtidig ingenting om å redusere tilkomsten av migranter for å forhindre fattigdomsøkning – heller tvert imot.

Selv om formuesskatten begrunnes med fordelingshensyn er det likevel slik at formuesskatten rammer hundretusenvis av eiere av små- og mellomstore bedrifter over hele landet. Fordelingsvirkningen veier ikke opp for det samfunnsøkonomiske tapet som forårsakes av reduserte investeringer.

I familiebedrifter, som den jeg jobber i, tas det årlig ut større utbytte enn hva eier ønsker å ta ut nettopp for å betale formuesskatt. Penger som kunne vært brukt på investeringer eller rett og slett å sikre arbeidstakere en trygg arbeidsplass. Det er slik at en hver skatt reduserer disponible verdier for den som må betale den.

Formuesskatten må også betales selv om bedrifter går med underskudd.

Totalen i dette er at Sosialistisk Venstreparti fokuserer utelukkende på skatt og avgifter som grunnlag for å skape mindre forskjeller. Fremskrittspartiet mener vi heller må redusere antall innvandrere, samtidig som vi stimulerer bedrifter og bedriftseiere til å både etablere seg i Norge, skape nye arbeidsplasser og sikre de arbeidsplassene vi har – slik at flere kan komme seg ut i arbeid. For den viktigste kilden til lave økonomiske forskjeller er fremdeles å ha flest mulig inntektsgivende arbeid. Der kan ikke mer skatt skape noe i privat sektor, som er den viktigste sektoren for innovasjon og verdiskapning.

Av Thorstein Skårnes

Født 3.februar 1983 i Bergen. Vokste opp på Askøy, og er i dag bosatt i Os kommune. 1.vara til kommunestyret i Bjørnafjorden for Fremskrittspartiet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..