Politikk handler om ideologi, men…

Det er klart at politikk er ideologi. Sosialisme, liberalisme, kommunisme, konservatisme, men også fascisme, nasjonalisme og nazisme, og de mange variantene av disse. Litt som med religion skal vi være forsiktig med å følge ideologier utelukkende og slavisk.

Politikk er som med alt annet her i livet. Noen viktige faktorer gjelder, og den viktigste av alle er: måtehold.

Når vi spiser et godt måltid, når vi åpner en flaske vin, finner frem et spill, eller altså når vi driver med politikk, bør vi tenke på måtehold. Politisk ideologiske fanatikere er vel så farlige som fanatiske religiøse. Hvis du har troen på at staten kan løse alle oppgaver (kommunisme), eller om du tror at vi kan privatisere alt (klassisk liberalisme) – og gjøre mennesket mer eller mindre totalt uavhengig av staten – tar du feil.

Det finnes en gylden middelvei. Noe jeg tror vi har bevist her i Norden, og i Norge. Selv liberalistiske Fremskrittspartiet har et sosialliberalt syn på flere punkter av sitt partiprogram. Som statlig finansiering av både skoler, eldreomsorg og helsevesenet. Skremelspropaganda om et totalt forfall av velferdsstaten under partiets styre er altså grovt overdrevet. Selv om individets rett og private aktører fremmes som pådrivere for utvikling og velferd.

Vi må ikke se oss blind på ideologi, og nekte å finne gode løsninger for norske borgere på tvers av ideologiske skillelinjer. Drive ideologi bare for å stå på et prinsipp. Prinsipper kan være viktig, men teori og praksis kan være så langt fra hverandre som man kommer. Da må ikke prinsipper gå på bekostning av brukerne av et tilbud.

Hvis et privat sykehjem driver godt, tilbyr en god tjeneste og på økonomisk fornuftige betingelser for kommunens innbyggere sine skattepenger, bør ikke Rødt, SV, Arbeiderpartiet eller noen av de andre partiene på norsk venstreside legge ned sykehjemmet basert på sin ideologiske bakgrunn alene. På lik linje med at Høyre, Fremskrittspartiet eller Venstre ikke bør legge et kommunalt sykehjem ut på anbud – hvis kriteriene for driften er gode. Og det finnes flere eksempler.

I Os bygget Terje Søviknes, som FrP ordfører, et kulturhus. Stikk i strid med hva partiets ideologiske grunnlag bygger på. Slik bør det være. Pragmatiske holdninger til beste mulige løsning for et sted, og for innbyggerne bør trumfe ideologien. Det er i hvert fall min holdning, og en av årsakene til at jeg klarer å finne positive muligheter for samarbeid på tvers av partilinjer. For det viktigste er ikke politikerne, men folket som velger dem.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..