Kategorier
Blogg

Myten om norsk velstand

Det er heldigvis en stund siden jeg har hørt frasen «verdens rikeste land». Det er godt. For den stemmer ikke. Myten er også at vi har det veldig godt her i nord, og stadig får det bedre.

Lønnsveksten de siste årene har vært lav, og det er høytlønnede og kapitalinntektene som øker mest. Lønnsforskjellene blir dermed også større på høyt- og lavtlønnede yrker. Ikke minst blir det vanskeligere å ha stor frihet på en inntekt.

Mine foreldre hadde enebolig og bil på en enkel inntekt i mange år da min søster og jeg vokste opp. Slik som situasjonen var for mange hjem var mor hjemmeværende, mens det var far som var forsørger.

Boligprisene og prisveksten generelt er selvfølgelig de største faktorene her. Boligprisene har skutt i været de siste 20 årene, og har femdoblet seg. I Stavanger hadde prisene i 2011 økt med 616%!

Det er tilnærmet umulig å få seg en enebolig på en inntekt i dag. Da bør det være utleieleilighet og ligge litt i utkanten. En leilighet er for øvrig ikke lettere å tilegne seg. Hverken med i byen eller på landet. Skal man for øvrig bosette seg i utkanten kommer andre kostnader i forbindelse med transport og lignende inn…

Kapitalkravet gjør selvfølgelig at mange ikke kommer seg inn på markedet. 15% kapitalkrav på en leilighet til selv 2 millioner kroner utgjør 300.000 kroner. Det er mye penger for en ung mann eller kvinner som ønsker seg inn på boligmarkedet, og skaper enda flere forskjeller.

Vi har det bra i Norge. Mye grunnet at vi har kunne skufle oljepenger inn i statsbudsjettet, men vi skal være forsiktig med å påstå at velstanden i landet øker. At vi har det bedre enn før, og at vi kan gjøre nesten hva som helst – fordi vi har så mye penger på bok.

Politikerne vi har, og de av oss som engasjerer oss politisk, må tenke litt gjennom hvordan vi kan gjøre hverdagen bedre for flere. Spesielt for de med minst, som gjerne trenger en hjelpende hånd.

Av Thorstein Skårnes

Født 3.februar 1983 i Bergen. Vokste opp på Askøy, og er i dag bosatt i Os kommune. 1.vara til kommunestyret i Bjørnafjorden for Fremskrittspartiet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..