Kategorier
Utdanning

Leksefrie skoler fungerer

Debatten om lekser er igjen oppe. Denne gangen bør den ikke bare dø ut, men få et endelig resultat: nemlig en leksefri skole.

Lekser skal gi mengdetrening og repetisjon. Slik er ikke alle lekser i dag lagt opp. Når vi også ser på forskningsrapporter om lekser i grunnskolen viser det seg at resultatene av lekser ikke gir særlig effekt.

Det ligger en tro om at mindre lekser, gir mindre læring. Dette er selvfølgelig ikke sant. Tvert imot har resultater fra skoler som har fjernet lekser fra undervisningen – men kanskje utvidet skoleuken med en ekstra klassetime eller to hvor de har repetisjon av stoffet – hatt positiv effekt.

Motivasjon er ikke noe vi skal undervurdere. Barn som etter en lang skoledag skal hjem til aktiviteter i form av fotballtrening eller andre fritidsaktiviteter, spise middag, og så på kveldstid sette seg ned med lekser – gjerne på bekostning av tid med familien – mener jeg er negativt for alle parter. Da snakker jeg om skole, foreldre, barna og samfunnet ellers.

Mange klarer nok å gjennomføre sine lekser, men det finnes tusenvis av barn med lese- og skrivevansker, ADHD diagnoser og andre diagnoser, samt at vi har en ny hverdag med innvandrere, som ikke nødvendigvis har de samme ressursene, eller mulighetene, som deres skolekamerater har.

Vi må, i et samfunn i endring, også tilpasse skolen etter en ny hverdag med aleneforeldre, begge foreldre i arbeid, hektisk hverdag med aktiviteter, og ikke minst behovet for lek (også som læring). Da kan det være lurt å støtte seg til kunnskapen og forskningen som legges frem, og ikke tviholde på gamle normer om hvordan noe skal eller bør være i våre egne hoder.

Gi barna leksefri, slik at de kan gå hjem med senkede skuldre når skoleklokken ringer ut for siste gang i løpet av dagen.

Av Thorstein Skårnes

Født 3.februar 1983 i Bergen. Vokste opp på Askøy, og er i dag bosatt i Os kommune. 1.vara til kommunestyret i Bjørnafjorden for Fremskrittspartiet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..