Kategorier
Blogg

En ny tid, med nye tanker

Mai har vært hektisk både med jobb, skole, taleskriving, og samtidig det å forsøke å dele noen tanker her på bloggen. Tidvis blir det stille, men det betyr definitivt ikke at jeg slutter å tenke.

Denne helgen bruker jeg i vakre Rosendal, hvor jeg får delt noen av mine tanker med likesinnede under temaet «en ny tid, med nye tanker», blant annet sammen med tidligere generalsekretær for Røde Kors, Odd Grann.

Når jeg skriver «likesinnede» betyr det definitivt ikke at vi deler nøyaktig de samme tankene, men at vi på en del områder finner en felles vei. Også her settes det opp et slags «men». For at vi deler noen tanker betyr ikke at vi ikke trenger hjelp til å sette en retning.

I en tid hvor vi kanskje opplever stadig mer materialistisk rikdom i Europa, og Norge spesielt, ser vi samtidig et møte med åndelig fattigdom og større motstand mot de liberalistiske og frihetstankene som blant annet blomstret på 1800-tallet i hele Europa – også i Norge.

Når åndelig fattigdom og medmenneskelighet reduseres, er det godt å møte på mennesker som minner deg på det viktigste i alt: å gjøre godt.

Det er mye kunnskap å hente fra våre forfedre. Toleranse, mot og tankens kraft var det sentrale. Noe vi også bør bygge videre på i dag.

Handlinger som ikke bare bygger på egoisme, og en innstilling hvor behovene går over evnen. To biler, tre bad og fire fjernsyn.

«For å kunne bli meg selv må jeg slutte å være det jeg alltid har ønsket å være.»
-Thomas Merton

Det er mye viktig i ordene til Thomas Merton. For å komme frem til det vi ønsker å være bør vi søke noe annet enn rikdom og makt, og heller fokusere på andre aspekter av livet. Spesielt dette hvordan vi kan utvikle og forbedre andres liv, men også sitt eget. Det å i handling gjøre godt.

Tanker trenger en retning, og fokus på det materialistiske bør bevege seg over på – og tilbake – til kunst, kultur, utvikling og verdsettelse av intelligens.

Iblant bør man stoppe opp litt, tenke seg om, og gjerne diskutere sitt åndelige liv og vekst med andre. Et tema som for en del kanskje er vanskelig, men gir så mye igjen når man først tør å adressere det.

Moral, etikk og retningen man går i kommer ikke av seg selv. Det kommer gjennom bevisste valg, men også gjennom påvirkning fra menneskene rundt deg.

God helg!

Av Thorstein Skårnes

Født 3.februar 1983 i Bergen. Vokste opp på Askøy, og er i dag bosatt i Os kommune. 1.vara til kommunestyret i Bjørnafjorden for Fremskrittspartiet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..