Kategorier
Blogg

NRK bør privatiseres

Mediebildet er noe helt annet enn hva det var på 60-tallet. Når noen slår på TV-en i dag er det ofte en smart-TV med tilgang til forskjellige apper og ofte knyttet til internett med uendelige muligheter. NRK bør privatiseres og gjøres til en valgmulighet på linje med alle andre underholdnings- og nyhetsformidlere.

Det er litt merkelig hvordan vi glorifiserer et statlig tilbud av nyheter og underholdning her til lands. Nyheter på samisk, nyheter på tegnspråk eller andre tilbud til minoriteter, som enkelte trolig mener bør være en statlig oppgave å skape et tilbud av (?) kunne fint vært en enkelt tjeneste som staten kan kjøpe av den nyhetsformidleren som måtte ønske å produsere dette.

Nesten 3000,- som lisensen nå koster alle eiere av en TV som ikke er plombert er mye penger for et tilbud som ikke nødvendigvis alle benytter seg like mye av, og kanskje hadde brukt enda mindre om det var valgfritt.

Av de som eier en TV eller radio oppgir 88% av brukerne at de bruker NRK daglig. Det vil si at 12% av de som betaler lisens i dag betaler for en tjeneste de ikke bruker.

Lisensen er usosial, fordi den ikke tar hensyn til inntekt eller hvordan din økonomiske situasjon er. Ikke alle som kjøper en TV bruker apparatet til å sitte og se på Nytt på Nytt på fredager. Ikke alle bruker heller NRK som sin nyhetsformidler.

Selv kjøper jeg abonnement både på avisene Bergens Tidende, BA og Os & Fusaposten, i tillegg til at jeg kjøper nett-tjenesten Minervanett, og underholdningstjenestene Netflix og HBO.

Det er altså ikke umulig at jeg ville fortsatt å betale for hele, eller deler, av NRK sitt tilbud. Men jeg liker valgfriheten! De 3000,- kunne det vært at jeg heller investerte i andre lokalaviser eller i annen underholdning – digital eller på andre måter. Eventuelt noe helt annet.

Mobiltelefonen er den nye kommunikasjonsformen, og mesteparten leses, oppleves eller sees på en skjerm som er mindre enn TVen. NRK vet også dette, og produserer derfor mer og mer innhold som konkurrerer med andre nyhetsleverandører som produserer innhold for nettet.

NRK sin produksjon av internettinnhold ville selvfølgelig vært uproblematisk hvis det var en privat aktør som produserte innhold for sine brukere etter hvor mange, og hvem, som kjøper tjenesten. Det er derimot ikke like greit når en aktør som bare kan øke lisensen for å hente flere inntekter.

Av Thorstein Skårnes

Født 3.februar 1983 i Bergen. Vokste opp på Askøy, og er i dag bosatt i Os kommune. 1.vara til kommunestyret i Bjørnafjorden for Fremskrittspartiet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..