Ja, vi elsker dette landet – men hvorfor ikke oftere?

17.mai feiringen i Norge er unik. Det er barnas dag, og ikke en militærparade – slik mange andre land feirer sin nasjonaldag. Samtidig er det en oppvisning i det jeg kaller en positiv nasjonalisme. Dette burde vi se mer av ellers i året også.

Det er grunnloven fra 1814, og dannelsen av en nasjonalstat som har vært med på å forme det moderne Norge vi har i dag. Vi ønsket ikke å være en del av Danmark. Her i nord var vi et eget folkeslag, og ønsker således å bygge vårt eget land på de grunnprinsipper og normer som passet for det norske folket. Dette skal vi være stolt over når vi ser resultatet.

Mange historiske personer spilte en viktig rolle i utviklingen av en særnorsk kultur med fantastisk kunst, musikk, sang og dikt, som skulle skille oss fra danskene og trekke frem det særnorske. Ikke minst mentaliteten og tankegangen som vokste opp blant de liberale stemmene har gitt oss en kulturell sterk vekst.

Bjørnstjerne Bjørnson og Henrik Wergeland gjorde i sin tid feiringen av nasjonaldagen til barnas dag, men ikke bare en dag for de små. Wergeland var opptatt av alle de svakeste i samfunnet, til og med jødene som ikke hadde tilgang til kongeriket den gang. Disse var nasjonalromantikere og nasjonalister – uten at det på noen som helst måte var negativt. Heller tvert imot.

Vi må fortsette å bygge på de norske verdiene, og nasjonalstaten. Trekke frem vår egen kultur og våre idealer. Dele den, og være stolt over landet vårt. Både historisk, så vel som dagens samfunn. Det bør ikke være slik at vi skal legge til side vår egen kultur i møte med andre, men heller tvert imot invitere mennesker inn i denne kulturen. Deler den.

Et Norge i rødt, hvitt og blått hele året, og ikke bare denne ene dagen hvor vi tør å heise flagget og si «Ja, vi elsker dette landet»!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..