Kategorier
Blogg

Jerusalem er Israels hovedstad

Jerusalem er Israels hovedstad, og Norge bør gjøre som USA og flytte sin ambassade dit.

Det er en akseptert norm i internasjonal politikk at enhver suveren stat har retten til å bestemme sin egen hovedstad. Tyrkia endret hovedstad i 1923, Kina i 1949, Brasil i 1960 og Tyskland i 1999. Normen har da også vært at andre land har flyttet sine ambassader i henhold til disse endringene. Kun i tilfellet den jødiske staten Israel har ikke denne normen blitt fulgt.

Helt siden 1949 har alle de tre grenene i Israels regjering – utøvende, lovgivende og dømmende – vært basert i Jerusalem. Når internasjonale diplomater møter statsmnister Benjamin Netanyahu, eller president Reuven Rivlin, foregår disse møtene i Jerusalem.

Israel må være i sin fulle rett til å bestemme hovedstad, som alle andre land.

Når Hamas og Hizbollah går ut i etterkant av USA sin avgjørelse om å plassere sin ambassade i Jerusalem går ut og ber om «en million martyrer» til å ofre seg for Jerusalem er det umulig å si at freden i området ligger i Israels hender alene.

I dagens Jerusalem er religiøs frihet strengt opprettholdt. Alle hellige steder er strengt bevoktet, på samme måten som retten til alle troende.

Hver enkelt trossamfunn administrerer sine hellige steder. Rabbinerne administerer de jødiske stedene,  det islamske Waqf administerer de muslimske hellige stedene og de respektive kirkene administrerer de kristne hellige stedene. I en region som har vært plaget av ekstremisme og intoleranse, hvor det i mange år har vært ødeleggelser av helligheter, og hvor religiøse minoriteter har måtte flykte, er Jerusalem i dag et fyrtårn av toleranse og frihet.

Jerusalem er i dag en variert, pluralistisk og moderne hovedstad med eldgamle røtter. Alle som kjenner jødisk historie vet hvilken rolle byen har spilt i historien de siste tre tusen årene.

Andre land, inkludert Norge, bør umiddelbart begynne arbeidet med å flytte sin ambassade til Jerusalem, på lik linje med USA.

Av Thorstein Skårnes

Født 3.februar 1983 i Bergen. Vokste opp på Askøy, og er i dag bosatt i Os kommune. 1.vara til kommunestyret i Bjørnafjorden for Fremskrittspartiet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..