Kategorier
Blogg

Frigjøringsdagen bør gi grunnlag for refleksjon

Mens det, ifølge Flyktninghjelpen, er 65,6 millioner mennesker på flukt verden over. Fordrevet av krig, sult og interne konflikter, sitter vi ganske trygt i Norge. 70 år etter at vi drev nazistene ut av landet. Det gir rom for refleksjon og verden sett i perspektiv på frigjøringsdagen.

Menneskerettighetene handler for eksempel om retten til liv og sikkerhet, frihet fra tortur, rett til privatliv, vern mot diskriminering, tanke- og religionsfrihet, ytringsfrihet, rett til arbeid, helse og velferd.

For de fleste av oss bosatt her i Norge er dette noe vi anser som helt naturlig og normalt. Flertallet av oss har vokst opp med fred, og den generasjonen som har opplevd et Norge i krig er på vei til å dø ut.

De aller fleste av oss vet ikke hvordan krig er, eller hvordan den oppleves. For de aller fleste av oss handler problemstillingene om hvor vidt vi har 4G dekning på hytten, slik at vi kan dele bilder av helgekosen. #nyjacuzzi #leverlivet

Visste du at myndighetene oppfordrer oss til å ha nødproviant, drikkevann og en del andre viktige ting lagret hjemme – tilfelle krig eller katastrofe?

Friheten vi har er nok noe mange av oss tar for gitt. Hvordan verdsetter man noe man aldri har følt tapet av? Forhåpentligvis vil vi aldri komme i den situasjonen hvor vi får kjenne på den følelsen av å ha tapt noe vi hadde, men kanskje ikke satt god nok pris på.

Tanken på hva friheten faktisk betyr er derimot en tanke vi oftere burde tenke på. Mer enn en gang i året.

Av Thorstein Skårnes

Født 3.februar 1983 i Bergen. Vokste opp på Askøy, og er i dag bosatt i Os kommune. 1.vara til kommunestyret i Bjørnafjorden for Fremskrittspartiet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..