FrP og ideologi

Den erklærte ideologien til Fremskrittspartiet er liberalisme, men slik partiets politiske program fremstår i dag er det en blanding av sosialliberalisme og kristen konservative holdninger som preger programmet.

Liberalismens utgangspunkt ligger i individuell frihet. Blant annet friheten til å søke lykke hvor som helst i verden som en ukrenkelig rettighet. Med andre ord er liberalister åpen for fri innvandring. Samtidig skal det sies at de også er for en nattvekterstat, altså en stat som tar på seg et minimalt ansvar – helst bare i form av politi, rettsvesen og forsvar. Det skal være minimalt med skatter og avgifter, og ingen sosiale ytelser i en libertarianer sitt bilde av en utopisk verden.

Dette ønsker selvfølgelig ikke Fremskrittspartiet.

Det var nok en gang at partiet ønsket å bygge ned staten til et minimum, og fjerne mesteparten av både velferdsgoder og sosiale ytelser og løsninger som vi har her til lands. Den tid er forbi.

Fremskrittspartiet har jobbet hardt for statlig finansiering av eldreomsorgen, som er et prøveprosjekt som blant annet prøves ut i Os kommune i Hordaland – hvor jeg bor. Pengene skal følge den eldre, slik at enkeltkommuner ikke kan velge bort eldreomsorg i sine budsjetter. Tanken i partiet er også at dyr administrasjon i bompengeselskaper gjør at mulighetene for å bygge mer vei er langt mindre enn om man tar dette inn over skatteseddelen. Og du finner andre lignende eksempler hvor partiet ønsker en sterk stat.

Nasjonalisme og kristen konservatisme er også ideologier som kan brukes om blant annet innvandringspolitikken. Ingen av delene er nødvendigvis negative i den forstand at man ønsker å bevare en del tradisjoner, verdier og tankesett som har bygget seg opp i det norske samfunnet. Som partileder Siv Jensen sa i sin åpningstale til landsmøtet i dag kan noen være norsk på papiret, men ikke nødvendigvis i hjertet.

Noen mener det betyr at vi definerer nordmenn utifra en standard, og dermed utelukker enkelte fra noen gang å bli norske. Men hvis du ikke vil at barna dine skal vokse opp i et likestilt og sekulært samfunn. Hvor valgmuligheter skal være like for gutter og jenter, og hvor din egen «ære» utelukkende bygges opp av ditt bidrag til samfunnet – og ikke basert på normer og religiøse regler fra andre verdensdeler. Vel… så er du heller ikke norsk. Basert på de verdiene vi verdsetter høyt her i landet.

Ideologisk har ikke Fremskrittspartiet lengre «den sterkestes rett», og et ultraliberalistisk samfunn, som en gylden tråd de følger slavisk. Partiet har langt mer sosialliberale, men også kristenkonservative, ideologier internt i partiet som følges. Avhengig av hvor man befinner seg i det politiske landskapet vil noen selvfølgelig mene at dette er negativt. Andre igjen, som meg selv, mener det er særdeles positivt.

Vi må ha rom for å tenke på andre enn oss selv, og at samfunnet og staten skal ta noen oppgaver – samtidig som vi må holde åpent for private aktører å operere i det samme markedet. Vi må finne nye løsninger som kan effektivisere staten og byråkratiet, slik at vi faktisk kan redusere kostnadene ved dette. Vi kan og bør kutte i en del statlige oppgaver. Og vi skal være stolt av den norske kristne kulturarven, og best mulig ivareta denne – blant annet ved å være ærlige om at islam i sin nåværende form ikke fungerer ideelt sammen med moderne vestlige demokratier.

I helgen har partiet sitt landsmøte, og jeg anbefaler alle å følge med på sakene som fremmes, diskuteres, og hvilket utfall de måtte få. Kanskje du også velger å stemme FrP ved neste kommunevalg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..