I natt ble folkeretten brutt

Syria er en suveren stat som i natt ble bombet av en koalisjon av USA, Storbritannia og Frankrike. Dette er et klart brudd på folkeretten.

Koalisjonen som i natt bombet målene i Syria er ikke bedre enn Assad-regimet når de bryter med internasjonale konvensjoner og handler basert på informasjon som ikke er bekreftet av uavhengige observatører.

Mens Norges lover bestemmer hva norske innbyggere kan og ikke kan gjøre, bestemmer reglene i folkeretten hva stater kan og ikke kan gjøre. Hovedmålet med folkeretten er altså å regulere forholdet mellom stater.

Hvis Norges regjering hadde sendt soltater til Sverige for å okkupere Stockholm, hadde det vært et brudd på folkeretten.

DauLVwoW0AADKsj

Theresa May, statsminister i Storbritannia, har gitt uttrykk for at vi ikke kan tolerere at internasjonale regler brytes, likevel velger hun å delta i en operasjon som bryter nettopp med de internasjonale reglene.

Det norske forsvaret skal brukes til å forsvare Norges grenser, eller bidra i fredsbevarende operasjoner i regi av FN. Det er mitt standpunkt. Norge skal ikke drive krigføring i andre land uten et mandat fra FN. Heldigvis har vi ikke latt oss drive inn i Syria-krigen, og gjort nok et knefall for USA.

Vi ble lurt til å tro at innsatsen vår i Libya skulle dreie seg om flyforbudssone, mens det egentlig var en regimeendringskrig. Basert på manipulerende påstander fra islamistgrupper, også dengang. Kildekritikk forsvinner, så lenge fienden er arabisk diktator.

Jens Stoltenberg, som under Libya-krigen var statsminister i Norge, og sammen med daværende regjering som vedtok å sende norske fly, nå leder for NATO, forsvarer brudd på folkeretten i natt på Twitter.

Alle kan være enige om at diktatorer er uønsket, men måten å demokratisere disse landene på må være diplomatiske og via inkludering i verdenssamfunnet. Vi har sett at «demokratisk intervensjon» som påskudd for militær inngripen ødelegger landene totalt og skaper flyktningestrømmer.

Merkelig nok er det Vladimir Putin og Russland som så langt har den mest pragmatiske og fornuftige tilnærmingen til Syria-krisen. Ikke våre allierte i NATO. Bruddene på folkeretten i natt få internasjonale konsekvenser for de involverte landene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..