Kategorier
Blogg

Alle kan bli millionær i Norge

Slik samfunnet er bygget opp kan alle i Norge bli millionærer (selv milliardær), uavhengig av bakgrunn. Dette skyldes blant annet kapitalismen, men også det demokratiske systemet. Dette må vi forstå, akseptere og ta til oss.

Den harde måten er selvfølgelig at du kan bo så rimelig som mulig, bruke minst mulig penger, spare mest mulig, og gjerne ha to eller flere jobber i en periode. Historiene om de som har fått dette til er ikke unike. Dette er selvfølgelig en slitsom måte å bli rik på, men i Norge er det fullt mulig.  Selv uten å ha flere jobber, eller en særdeles godt betalt jobb, kan du pensjonere deg i en alder av et par og tredve, hvis du forvalter pengene dine riktig.

Det grunnleggende er selvfølgelig gratis utdanning. Utdanning er det mest kraftfulle våpenet vi kan bruke for å endre verden, fritt oversatt av Nelson Mandela. Det å kunne skrive, lese, forstå verden og forstå hvordan vi former ting slik at de blir som vi ønsker det, er grunnmuren i et samfunn. Nettopp derfor er utdanning viktig både i Norge, men også for å få bukt med verdens fattigdom. Utdanning kan gi deg muligheten til godt betalte jobber, fordi du innehar kompetanse som andre ikke har.

Etter utdanning kommer kapitalismens ideologier om fri handel, og mulighetene for å utnytte dette. Har du en ide kan du starte opp ditt eget firma, og selge et produkt eller en tjeneste. Hvis markedet ønsker det du tilbyr vil de betale prisen du ønsker å oppnå for produktet, slik at du kan betale lønn til de ansatte, og samtidig hente ut et overskudd. Hvor stort overskuddet blir er avhengig av hva markedet er villig til å betale for produktet eller tjenesten. Når du fritt også kan eksportere varene og tjenestene dine til andre land åpner det seg en mulighet på 7,5 milliarder kunder verden over, eller du kan hente tjenester og varer til en lavere kostnad – men med samme kvalitet, eller bedre- fra en annen del av verden.

For at markedet skal kunne fungere mest mulig fritt trengs det også frihandelsavtaler, og sterke demokratiske ordninger som gjør at handelen er fornuftig regulert og ikke skaper slavearbeid eller andre uetiske vilkår. Samtidig som styresmaktene lar markedet flyte mest mulig fritt. Politisk stabilitet og frihandel åpner muligheter som igjen skaper vekst og muligheter. Dette er selvfølgelig en av årsakene til at selv kommunistiske Kina har implementert mange av de kapitalistiske grunntankene i landet, og med suksess. I dag er Kina verdens andre største økonomi, og flere millioner mennesker er løftet ut av fattigdom.

Kapitalismen er det systemet som i størst grad har ført flest mulig ut av fattigdom i moderne tid, og liberalisme er det ideologiske systemet som fungerer best sammen med kapitalismen. Dette må vi ikke glemme når høyresiden kritiseres for å føre en markedsliberal politikk. For ikke å glemme at store deler av den moderne innovasjon og teknologiske utvikling har foregått i, og på grunn av, markedsliberalismens muligheter for å selv skape sin egen bedrift og satse på sine ideer. At kapitalismen innehar sine feil blir som demokratiet. Det er kanskje ikke det beste systemet mulig, men det er det minst dårlige systemet som eksisterer.

Av Thorstein Skårnes

Født 3.februar 1983 i Bergen. Vokste opp på Askøy, og er i dag bosatt i Os kommune. 1.vara til kommunestyret i Bjørnafjorden for Fremskrittspartiet.

Ett svar på “Alle kan bli millionær i Norge”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..