Kategorier
Innvandring

Nesten 4 av 10 innvandrerbarn lever i fattigdom

Ferske tall fra SSB viser at det er blitt nesten dobbelt så mange fattige innvandrerbarn i Norge i løpet av de siste ti årene. Tidligere undersøkelser har også vist at innvandrere fra Afrika, Asia og Sør-Amerika har større sjanse for vedvarende fattigdom. Dette må vi gjøre noe med.

Innvandrerbefolkningen er doblet på et tiår. Dette henger i stor grad sammen med åpning for arbeidsinnvandring fra EØS, men også med en stadig økende tilstrømning fra afrikanske og asiatiske land. Norge kan ikke påta seg å ta imot innvandrere vi ikke klarer å integrere i det norske samfunnet. Nesten 4 av 10 innvandrerbarn lever i fattigdom i Norge i dag. Dette er uholdbart, og er med på å skape segregering, og uønskede klasseskiller mellom innvandrere og etniske nordmenn.

Det er mange faktorer som spiller inn på at innvandrerbefolkningen ikke kommer inn i norsk arbeidsliv.

Manglende språkkunnskap og utdanning er kanskje den viktigste faktoren. Flere av de som ankommer Norge har lite eller ingen utdanning utover grunnskolenivå. Veien inn i arbeidslivet i et høyteknologisk land som Norge er særdeles lang. For enkelte er nok det norske trygdesystemet enklere å komme inn i, enn å begynne på skole og utdanning.

Kulturelle forskjeller spiller en rolle. På verdensbasis deltar det 97 jenter per 100 gutter i grunnskolen. I Sør-Asia, vest-Asia og Nord-Afrika står jentene for henholdsvis 55, 65 og 79 prosent av barn som ikke går i grunnskolen. I flere århundrer har kvinner blitt undertrykt av kulturelle grunner. Også her i Europa, men utviklingen er langt på vei i riktig retning i forhold til en del afrikanske og asiatiske land.

Kvinner er undertrykte, har lavere status enn menn og er mindre verdt. Kvinners helse blir derfor ikke prioritert. I disse landene har de fleste kvinnene lav eller ingen utdanning, derfor vet de svært lite om sine rettigheter som kvinne og menneske. På grunn av den lave utdanningen har de svært lite penger. De er også i liten grad representert i det politiske, og har derfor heller ikke et flertall som kan fremme deres rettigheter. Slike kulturelle forskjeller, og kvinnesyn, endrer seg ikke over natten når de ankommer Europa og Norge. Dermed er det oftere at kvinner holdes tilbake i hjemmet hvor de patriarkalske reglene fra hjemlandet fremdeles følges.

Ønsket segregering og segregering uten intensjon. Ønsket tilnærming om å ikke bli «for vestlige» har dukket opp blant spesielt somaliere som sender barna tilbake til hjemlandet for å heller ta til seg deres kultur. Men også ønsket om å bo nærme venner, familie, og andre som snakker samme språk, deler samme kultur eller religion. Dannelsen av ghettoer, med eller uten intensjon, hvor kontakten med majoritetssamfunnet i stor grad forsvinner. Hvor barnehager, skoler og liv i gatene i stor grad er av en slik sammensetning at majoritetskulturen ikke er dominerende.

Det er ikke negativt med fremmedkulturell påvirkning, men når den blir den dominerende påvirkningen på en gruppe mennesker kan det bli vanskeligere å tilpasse seg majoritetssamfunnet. Spesielt i seinere situasjoner hvor man skal ut og søke jobb, eller sosialisere seg. Noe som er et annet viktig punkt. Møteplassene hvor innvandrere og etniske nordmenn møtes er trolig ikke mange eller gode nok. Her kan kanskje også religiøse forskjeller trekkes inn, men med tanke på hvor få nordmenn som faktisk går i kirken på søndager ville det trolig ikke endret veldig mye.

Konklusjonen min er selvfølgelig at vi må satse på innvandrerkvinnene. Det er som i utviklingsland akkurat de samme faktorene som her i Norge; likestilling og kvinners rettigheter, muligheter til å skaffe seg inntekt, og sjansen til å bidra aktivt i samfunnet er de viktigste faktorene for en hver familie – også når det kommer til å bekjempe fattigdom blant innvandrerfamilier i Norge.

Av Thorstein Skårnes

Født 3.februar 1983 i Bergen. Vokste opp på Askøy, og er i dag bosatt i Os kommune. 1.vara til kommunestyret i Bjørnafjorden for Fremskrittspartiet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..