Kategorier
Blogg

Norge bør ha en annen linje ovenfor Russland

Regjeringen har valgt å utvise en russisk diplomat i det som er en samlet internasjonal reaksjon mot Russland etter giftangrepet på den russiske eks-spionen Sergej Skripal, som det menes å ha nok etterretning på at russerne står bak. Norge bør ha en annen linje ovenfor Russland, og ikke følge de andre vestlige landene her.

Norge er naboland med Russland, og bør derfor, etter min mening, ha en langt mer brobyggende rolle enn at vi «henger oss på» en stor reaksjon mot Russland. Utvisning av diplomater i en situasjon hvor dialog er det viktigste er ikke nødvendigvis den riktige veien å gå.

Den russiske utenriksministeren, Sergej Lavrov, kaller det for «nesten krigserklæring mot Kreml«. Hard retorikk fra Kreml er ikke noe nytt, og vi bør ikke bli alt for skremt av den. Likevel er jeg særlig for en linje med dialog, og dialog skjer først og fremst på et diplomatisk og politisk nivå. Situasjonen mellom Nord og Sør-Korea burde vise hvor viktig samtaler og dialog er for fremgang og utvikling.

Vladimir Putin er den eneste som kan styrke sin posisjon i dette ved å kunne tegne et fiendebilde av vesten, og bygge på fordommer om «oss og dem». Ved at vesten fortsetter å innføre sanksjoner som forverrer situasjonen i Russland, samtidig som den politiske situasjonen blir kaldere, er utelukkende en negativ spiral.

Lavrov har gitt uttrykk for at de kommer til å utvise tilsvarende antall diplomater fra Russland, altså må snart en norsk diplomat pakke sine saker og forlate landet. Samtidig snakkes det om ytterligere sanksjoner støttet av USA og EU.

Veien tilbake til en ny «kald krig» situasjon ser nesten ut til å være uunngåelig om den negative spiralen fortsetter å skyte fart. Norge bør ta en viktig rolle i denne situasjonen, og heller jobbe for å bygge bedre relasjoner med Kreml gjennom dialog og diplomati.

Av Thorstein Skårnes

Født 3.februar 1983 i Bergen. Vokste opp på Askøy, og er i dag bosatt i Os kommune. 1.vara til kommunestyret i Bjørnafjorden for Fremskrittspartiet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..