Kategorier
Blogg

Hva slags politikere vil vi ha?

Sylvi Listhaug skremmer mange med sin retorikk. «Slike holdninger vil vi ikke ha i regjering», har jeg lest, men Listhaug er også en representant av folket. Hun er en stemme til de som tenker som henne, men som ikke nødvendigvis ytrer seg som henne. Hvordan vi møter slike stemmer har faktisk betydning, og Arbeiderpartiet og resten av opposisjonen forsøker nå å stenge disse stemmene ute. Det vil ingen av dem vinne på.

Fabian Stang (H) har kanskje et poeng i at vi kan tie ihjel stemmer vi ikke liker, men sannsynligheten er kanskje stor for at stemmene vil skrike høyere for å trenge igjennom. Det som har vist seg å ikke fungere er å forsøke å skrike høyere enn motstanderne, slik som Eivind Trældal (MDG) forsøkte seg på i dagens Dagsnytt Atten. Normalt sett resulterer det i at moderate stemmer forlater debatten, mens ytterpunktene øker sin oppslutning.

Ytringsfriheten bør ikke ha begrensninger, selv for en statsråd fra det som er et høyrepopulistisk parti. Det bør være såpass høyt under taket i norsk politisk debatt at det kan komme utspill som kanskje passer best uttalt av en bryggesjauer. I hvert fall hvis det kommer en unnskyldning hvis man trer over en grense.

Jeg er uenig i dine meninger, men jeg vil inntil døden forsvare din rett til å hevde dem. – Evelyn Beatrice Hall

At såpass mange flokker seg rundt Listhaug handler om klar tale. Den er ikke alltid presis, politisk korrekt eller nødvendigvis korrekt i det hele tatt. Det treffer derimot mange som er lei av politikere som skal pakke meningene inn i glanspapir, i håp om at ingen skal innse at det er en tom pappeske de egentlig presenterer. Politikerforakt er ikke noe nytt fenomen, og avstanden mellom befolkningen og yrkespolitikere ser ut til å vokse.

Mange vil påstå at meningene Listhaug representerer ikke er forenelige med hva det norske folk som flertall står for. Det er selvfølgelig korrekt. Listhaug har, etter siste meningsmåling, 15,9% av det norske folket direkte bak seg gjennom oppslutningen til Fremskrittsparitet. En undersøkelse VG gjorde viste at rundt 22% av det norske folket mente hun gjorde en god jobb som justisminister. Det er ikke et flertall, men det er fremdeles 1 av 5.

Flertallet av befolkningen har derimot gitt tillit til Erna Solberg (H) til å danne regjering. At noen misliker Sylvi Listhaug så sterkt at de nå kan velge å velte hele regjeringen er synd, spesielt på bakgrunn av hva hun felles for. En sak jeg ikke tror vil tåle historiens domstol, i hvert fall ikke når vi ser på skadefryden – som tidvis beveger seg over i personangrep. «Kan vi ikke bare alle hate Sylvi Listhaug«, var budskapet fra Blitz.

At ikke Arbeiderpartiet og opposisjonen ellers klarer å møte det de omtaler for hatske uttalelser med annet enn utestengelse gir meg langt mindre håp om at en regjering med flertall i den samme opposisjonen vil kunne klare å løse utfordringer med et stadig mer polarisert debattklima. De vil ikke styre den viktige innvandringsdebatten, som gjør at mange trekker mot høyresiden av norsk politikk, men forsøke å gjøre som de alltid har gjort: gjemme seg unna den. Slik de nå forsøker å gjemme den som tydeligst snakker det samme språket som mange misfornøyde velgere på høyresiden snakker.

Redselen for Sylvi Listhaug er trist å se. Det er ikke alltid jeg klarer å være enig i hennes metoder og fremstilling, men hun er fremdeles langt mer ekte enn mange andre norske politikere som gjemmer seg bak en maske for å fremstå som noe de kanskje ikke er. FrP er ikke avhengig av Listhaug, ei heller dagens regjering, men hvis vi ikke klarer å stå imot de stemmene vi er så tydelig uenig med på en bedre måte enn å forsøke å gjemme dem bort tror jeg vi taper noe langt mer enn en justisminister, og eventuelt en borgerlig regjering, i morgen.

Av Thorstein Skårnes

Født 3.februar 1983 i Bergen. Vokste opp på Askøy, og er i dag bosatt i Os kommune. 1.vara til kommunestyret i Bjørnafjorden for Fremskrittspartiet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..