Kategorier
Innvandring

Hatet mot Arbeiderpartiet henger sammen med innvandringsdebatten

Mange av de som har sendt blomster til støtte for Sylvi Listhaug har av noen, blant annet Eskil Pedersen (Ap) og Inga Marte Thorkildsen (SV), blitt kalt for (blomster)rasister, fordi enkelte av avsenderne knyttes til innvandringskritiske og direkte høyreekstreme grupper. Heri ligger noe av hovedproblemet, nemlig innvandringsdebatten.

Høyreekstreme gruppe er noe jeg tar tar sterkt avstand fra, og jeg mener et er viktig at innvandringsdebatten føres på logiske og faktabaserte påstander og konklusjoner. Det er heller ikke min oppfatning at Arbeiderpartiet ønsker en tilstrømning til Norge som vi ikke kan håndtere.

Fakta er derimot slik at innvandrerbefolkningen i Norge har tredoblet seg siden 2000 (238 462), og vi har i dag en innvandrerbefolkning på 17% av den norske befolkningen. Av disse er 53% flyktninger og familiegjenforening (384 687), resten er arbeidsinnvandring og mennesker som er her for utdanning (inkl. au pair eller andre grunner).

Med en slik kraftig innvandring kommer det også motsetninger mellom befolkningen og de nyankomne, og internt blant nyankomne. Utfordringer som ikke har vært godt nok diskutert eller godt nok imøtekommet. Enkelte har totalt oversett utfordringene, og utelukkende diskutert hvorvidt vi bør øke tilkomst til Norge. Alt annet ville jo vært usolidarisk? Som å satse på flyktningleirer i nærområdene.

Mange av de som støtter en strengere innvandringspolitikk legger skylden for de utfordringene de møter på Arbeiderpartiet, og venstresiden. Delvis med god grunn. Det viser bare uttalelsene til blomsterstøtten til Listhaug. Folk som støtter Listhaug er ikke nødvendigvis rasister og høyreekstreme. Arbeiderpartiet har også vært det styrende regjeringspartiet i den perioden hvor disse gruppene mener at innvandrings- og integreringspolitikken har feilet.

At sosialdemokratiske partier taper for høyrepopulistiske partier som ønsker å redusere og reversere innvandringen til Europa viser i stor grad det samme mønsteret i andre land. Frykten for å ta debatten om den politikken som er ført har feilet, og stempling av meningsmotstandere som rasister, er noe av det som gjør at flere trekker seg nærmere høyrepopulistene som er tydelige – om tidvis veldig unyanserte.

Det er blant annet denne dobbeltmoralen i at det er feil å trekke paralleller mellom frykten for flere islamittiske fremmedkrigere i Norge på grunn av en mer liberal flyktningepolitikk, samtidig som det er fritt frem for å trekke paralleller mellom høyreekstremister, selv Anders Behring Breivik, og høyresidens ønske om en streng innvandringspolitikk som jeg mener er skadelig. Mange ser ikke hvorfor det ene potensielt skal kunne føre til mistillit, mens det andre skal nesten fremføres som en gitt sannhet.

Vi bør gjerne snakke mer om hvorfor Utøya skjedde, og hvordan hatet mot Arbeiderpartiet vokste frem, men da må vi også være villige til å ta den seriøse og gode innvandringsdebatten som er en stor del av dette problemet. Det finnes nordmenn som føler seg tilsidesatt og undertrykket, som føler seg oversett og forbigått til fordel for en liberal innvandringspolitikk – uten gode løsninger på hverken integrering eller behovet for assimilering på viktige områder som likestilling, trosfrihet og kvinners rettigheter, for å nevne noe.

Arbeiderpartiet må ut og oppklare de faktafeil som eventuelt florerer om partiet, men de må da også samtidig ta ansvar for de feilsteg som er gjort oppigjennom når det kommer til innvandring- og integrering. Dette arbeidet må selvfølgelig støttes av samtlige partier, også FrP, gjennom blant annet å ikke nøre oppunder dette hatet mot Arbeiderpartiet og trekke feilaktige konklusjoner.

Av Thorstein Skårnes

Født 3.februar 1983 i Bergen. Vokste opp på Askøy, og er i dag bosatt i Os kommune. 1.vara til kommunestyret i Bjørnafjorden for Fremskrittspartiet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..