Kravene til å starte et AS er for lave

Den liberalistiske ideen om at 30.000 kroner og en ide er alt som skal til for å starte et selskap er grunnleggende feil.

27,4% av selskapene startet i 2009 var fremdeles i drift i 2013, fem år seinere viser undersøkelser gjort av SSB. I fjor skrev Karrierestart.no at færre gikk konkurs, men gleden ble fort snudd da det viste seg at flere ble tvangsavviklet.

Skal du ta førerkortet på bil, motorsykkel eller lastebil må du ha et førerkort. Du må avlegge både praktisk og teoretisk prøve. Skal du ha deg en jobb et sted bør du ha en utdanning i bakhånd. Selv i en enkel butikk- eller kioskjobb får du en opplæringsperiode hvor noen viser deg hvordan ting gjøres. Når du derimot starter en bedrift, gjerne en hvor du har ansvar for ansatte, og skal sikre både din egen og deres inntekt, følge et strengt norsk lovverk og passe på at du setter alle penger på riktig konto til riktig tid. Vel… da trenger du altså bare en drøm og 30.000 kroner.

Tanken om at det skal være enkelt å starte noe er for så vidt god nok som en tanke. Det er derimot ikke helt ideelt å ikke stille noen form for krav. Du kan være verdens beste kokk, baker, mekaniker, sykepleier eller grafisk illustratør. Hvis du ikke vet hvordan du fører et enkelt regnskap, vet hvordan du lager et budsjett, en kostnadskalkyle eller hvordan du utformer en arbeidskontrakt er sannsynligheten for at du blir en av de syv av ti som ikke lykkes med bedriften din ganske stor.

Idealisme, sjarm og kunnskap får deg et langt stykke på veien, men hvis du ikke har den nødvendige kunnskapen om det teoretiske, eller riktig hjelp til å få dette på plass. Da vil det komme et tidspunkt hvor du kommer til kort. Handleshøyskolen BI tar det egentlig ganske godt på kornet: «Alt er økonomi. Uansett om du skal jobbe med mennesker, veldedighet, finans, ledelse, innovasjon, eller markedsføring, trenger du kunnskap om økonomi. Økonomi er kanskje ikke alt, men alt er økonomi.»

Du kan lage byens beste mat, men selger deg for billig til å betale alle regningene som kommer hver måned. Selv om du selger mer øker gjerne fortjenesten din minimalt, mens kostnadene stiger såpass mye at de til slutt spiser opp overskuddet. Du trenger gjerne en ekstra servitør eller kokk på jobb, eller må betale overtid. Alt som du ikke har regnet inn i kalkylene dine, hvis du ikke har nok kunnskap om den biten av det å drive bedrift.

Ideologisk skulle jeg sett for meg at alle, selv med to tomme hender, kunne starte opp en bedrift i morgen – og lykkes. Realistisk mener jeg at det må strengere krav til for å starte et selskap. Om ikke krav om en forretningsplan, så i hvert fall et grunnleggende kurs i det å drive bedrift. Et sertifikat på at man har forstått det grunnleggende rundt skatter, avgifter, arbeidskontrakter og økonomi. Målet er ikke å drepe innovasjonen, men å styrke de arbeidsplassene som skapes slik at de varer lengre enn fem år av gangen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..