Kategorier
Blogg Helsevesenet

Feminisme, prostitusjon og Valentines Day

Mine meninger er tidvis kontroversielle, og for enkelte radikale. Tankene mine rundt både cannabis, poker og prostitusjon er at et regulert marked ville bidra til økt kontroll, mindre kriminalitet, og – som med alkohol og tobakk – enklere å begrense forbruket gjennom restriksjoner og lover.

Det er noen tema du garantert får fyr i tastaturene til mange på i sosiale medier. Feminisme og prostitusjon er definitivt to av dem, og legger du diskusjonen til Valentines Day har du virkelig klart å røre godt rundt i et vepsebol. 2017 var året hvor jeg valgte å ta begge temaene samtidig, på to forskjellige plattformer.

På Facebook tok jeg opp venstresidens opprør mot at menn skulle få stemmerett på parolemøte til kvinnedagen 8.mars med det jeg mener er et legitimt spørsmål: handler ikke feminisme om likestilling? Ramaskrik rundt at et fåtall menn, som også kaller seg for feminister, ønsker å delta på parolemøte og bidra til kvinners kamp for sine rettigheter anser jeg ikke som noe reell trussel mot det flertallet av venstresidens kvinner – som alltid kommer til å dominere disse møtene og dagen.

Vi har gang på gang sett reaksjonene på at kvinner i andre parti, og med andre meninger rundt kvinners frihet, enn ytterste venstre blir forsøkt overkjørt – og blir angrepet med sterke og vulgære motargumenter for å drepe en hver fornuftig debatt. Kari Jaquesson sin «Jeg synes du skal prøve å suge pikk ti ganger i døgnet» kommentar til Unge Venstre representantene sitt forslag om å droppe parolen «håndhev sexkjøpsloven» under 8.mars-komiteens møte i Oslo i 2016 troner høyt på listen over slike angrep, men er ikke unikt. Personangrep ser ut til å være en mal for å drepe debatt.

Her hopper jeg pent videre til neste emne. Prostitusjon og Valentines Day, og det som tydeligvis var en meget provoserende tweet:

La meg begynne å presisere et par ting: meldingen, som strekker seg på maks 140 tegn (den gang), er spissformulert, og for mange tydeligvis for generell. Nettopp derfor skal må jeg presisere at jeg mener de fleste menn er hyggelige, og kjøper ikke gaver for å oppnå sex. Samtidig mener jeg at de fleste kvinner har sex med menn, fordi de har lyst. Ikke fordi de får gaver.

Poenget mitt er rett og slett: Det finnes de menn som aktivt søker kvinner som er villig til å inngå et (seksuelt) forhold i bytte mot gaver av diverse verdi. Det mest tydelige eksempelet på dette finner du ved å gå inn på SugarDaters.no. Her kan menn og kvinner med ønske om et forhold basert å utveksle gaver og ytelser (ikke nødvendigvis seksuelle. Konseptet sugardaddy, sugarmom, eller sugarbabe forklares på nettsiden, men konseptet er altså så enkelt som forklart i forrige setning. Dette er på grensen av loven om prostitusjon, men det er faktisk ikke over.

Herunder ligger altså mitt utgangspunkt. Det er kanskje sosial tabu om en kvinne eller mann velger sin partner utifra økonomiske interesser, men det er ingen lovgivning som sier at en mann eller kvinne som spanderer reiser, blomster, dyre klær, vesker, sko eller annet på sin(e) utvalgte gjør noe annet enn et potensielt etisk overtramp. Så lenge det er en sjanse for et romantisk forhold eller noe som fører til reproduksjon er det trolig enklere å akseptere. Jeg skal ikke spekulere for mye i årsak.

Det er en faktasetning jeg skal få presset innimellom her før jeg fortsetter: Dette ikke ikke utelukkende noe menn holder på med ovenfor kvinner. Dette er definitivt også en sak som berører kvinner. VG hadde en lengre serie som tok for seg kvinners sexferier med unge gutter i Afrika hvor mat, klær og kontanter til husleie ble/blir byttet mot seksuelle tjenester.

Da er jeg over på prostitusjon. For slik som sexkjøp og det omtalte byttet av gaver mot tjenester ikke bare handler om menn som utnytter kvinner – dreier ei heller sexsalg seg om kun kvinner som selger sex til menn. Også homofile menn, transeksuelle menn og hetrofile menn som tilbyr sex til kvinner, og menn, er på markedet. Det er helt klart et overtall av kvinner som offentlig tilbyr sine tjenester (sjekk ut antall annonnser på RealEscort.eu som referanse), men når vi skal diskutere sexkjøpsloven bør vi ikke glemme de menn som også selger seg. For også her må lovverket best mulig beskytte de som jobber med dette.

Et faktum jeg mener vi ikke kan utelukke når vi ser på lovverket rundt sexkjøp: Vi kommer aldri til å få fullstendig bukt med sexkjøp uansett hvor strenge lover vi har. Å tro noe annet er utopi, så lenge det er noen som er villig til å selge sex vil noen kjøpe – og så lenge noen er villige til å betale for sex er det noen som er villige til å selge sex. Da handler det om å beskytte de som er involvert mest mulig, og da i størst grad den som velger å tilby kroppen sin mot ytelser.

Punkt 1, og mitt eneste punkt: Det må være lagt som grunnlag at alt skjer av fri vilje!

At menneskehandel i 2017 fremdeles er mulig er et nederlag som enhver stat må jobbe hardt mot. Dette mener jeg man enklere vil kunne jobbe mot ved en aktiv og streng regulering gjennom å:

a) Kreve at den enkelte sexarbeider registrer seg som et enkeltmannsforetak.
b) Kun tillate salg av seksuelle tjenester fra statsautoriserte bordell (privat eller offentlig),
c) og samtidig kriminalisere salg av sex på gaten, i leiligheter/hjemme, annonsering av seksuelle tjenester, salg av sex via strippeklubber og annet – og håndheve disse lovene strengt.

Sikkerheten til de prostituerte bør også ivaretas ved at alle som ønsker å kjøpe seksuelle tjenester må registrere seg ved hjelp av godkjent legitimasjon, og alle transaksjoner må gjøres med godkjent bank eller kredittkort. Det bør også stilles krav til videoovervåkning og annen overvåkning ved slike bordell. At det, slik som det er i dag, er lov å selge noe som ikke er lov å kjøpe er en total fiasko, og en regulering kan faktisk bety en faktisk endring og forbedring for mange kvinner (og menn) som i dag tilbyr seksuelle tjenester.

Av Thorstein Skårnes

Født 3.februar 1983 i Bergen. Vokste opp på Askøy, og er i dag bosatt i Os kommune. 1.vara til kommunestyret i Bjørnafjorden for Fremskrittspartiet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..