Kategorier
Innvandring

Statistikk og innvandring

«Vi har i lang tid hatt høy arbeidsinnvandring fra EØS. Det er i endring nå. Fremover vil arbeidsinnvandringen minke kraftig, og asylinnvandringen vil øke.»

«Det nytter ikke å snakke om innvandring. Vi bør ta i mot så mye arbeidskraft det er behov for, intet mer, intet mindre. Innvandrere fra Asia og Afrika, som stort sett ikke er arbeidsinnvandrere, har en sysselsettingsgrad på respektive 52 og 42 prosent, stadig ifølge SSB. Så er det også slik at flyktninghjelp og flyktninginnvandring ikke trenger å være synonymer. De som er på flukt har behov for er trygt sted og ressurser så de kan klare seg noenlunde til faren er over. Ingen trenger strengt tatt å bo i Norge. At vi må se dem for å kunne hjelpe dem er feil, vi kan gjøre hva som helst, verden over, om vi vil det nok.»

Dette skrive Maria Zähler, som blant annet er kommentator hos Resett, i kommentar på Facebook siden min, og en mer fornuftig oppsummering skal man lete lenge etter.

Arbeidsinnvandring i yrker hvor vi har behov for arbeidskraft er en fornuftig utnytting av ledig arbeidskraft. Australia har lykkes godt med integreringen nettopp fordi de stiller krav til de som skal innvandrere til landet. Tanken «velkommen hit, bare dere kan noe», er fornuftig. Innvandrere må ha jobbferdigheter og betale katt for å få oppholdstillatelse. Likevel tar Australia imot 150.000 til 200.000 nye innvandrere hvert år, som er hverken asylsøkere eller flyktninger.

Flyktninger havner i lukkede asylmottak i Australia. Norge, og Europa, klarer trolig ikke å forhindre alle i å forflytte seg over landegrensene, selv om en sterkere yttergrense bør være noe EU jobbe mot. Da bør vi, som Australia, ha lukkede mottak for disse frem til vi har fått stadfestet identiteten og om de faktisk har rett til asyl i Norge. Alternativt sikre hurtig retur. Dette vil forhindre både svart arbeid, kriminalitet og sikre lokalbefolkningen. Ikke minst forhindre at de som får avslag reiser til et annet land, og forsøker å lure til seg asyl der, men blir returnert til hjemlandet.

Det hjelper ikke ta imot mennesker som er vanskelig, eller rett og slett umulig, å assimilere og integrere i det norske samfunnet. I dag består nærmere en tredjedel av Oslo av innvandrere, og enkelte bydeler har over 50% andel innvandrere. Dette ville ikke være utelukkende negativt om vi visste at denne andelen var viktige bidragsytere til velferdsstaten, men når sysselsetningsgraden til den delen av innvandrerbefolkningen som øker mest også er svært lav skaper det særlige utfordringer, økte forskjeller og til syvende og sist paralellsamfunn og større avstand mellom majoritetsbefolkningen. Nettopp slike forskjeller som man i større grad har unngått i Australia.

Vi må tenke helt nytt hva gjelder innvandring, og Maria Zähler løfter definitivt frem en logikk som flere bær ta til seg.

Av Thorstein Skårnes

Født 3.februar 1983 i Bergen. Vokste opp på Askøy, og er i dag bosatt i Os kommune. 1.vara til kommunestyret i Bjørnafjorden for Fremskrittspartiet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..