Kategorier
Helsevesenet

Fødende og spedbarn sine liv settes på spill

Helseforetakenes økonomer presser på for å utnytte det økonomiske potensialet som ligger i å presse ressurser på fødsels- og barselavdelingen ned på et minimum. KK Bergen legger opp til en liggetid etter fødsel på 6-8 timer etter fødselen, Stavanger og de andre avdelingene i landet ligger hakk i hel. Vi kan ikke ha en utvikling som til syvende og sist setter fødende og spedbarn sine liv på spill. Fokus, og ressursbruken, må snus.

Det er både samfunnsøkonomisk og rasjonelt å sette inn ressurser på fødselsavdelingen. En fødsel er en av de største fysiske påkjenningene kvinnekroppen møter gjennom livet, og i enkelte tilfeller, som justis- og innvandringsminister Sylvi Listhaug (FrP) har opplevd, kan den også være svært dramatisk. Selv om antall perinatal dødsfall har falt til færre enn fem av 1000 barn de siste 30 årene bør vi fremdeles se på tiltak og utvikling som kan føre til enda færre dødsfall.

Jordmor og husmorvikar var helt vanlig på 60-tallet, før oljemilliardene begynte å renne inn i den norske statskassen. Det var en selvfølge at mor skulle få hvile seg i 14 dager etter en fødsel, minst. Husmorvikaren har trolig ikke sett like godt ut i et likestillingsperspektiv hvor både mannen og kvinnen i dag skal stå ansvarlig for husarbeidet, men hjelpen etter en fødsel er ofte uvurderlig.

«Det kan godt hende at jeg har født i det beste landet i verden, men erfaringen fra min barseltid fikk meg i alle fall ikke til å føle meg som noe verdensmester.» -Madeleine Schultz

Historien til Madeleine Schultz, som hun forteller til Agendamagasin.no denne uken, er nok ikke utelukkende i sin opplevelse av møtet med det norske helsevesenet for fødende, dessverre. Alle er født som frie mennesker, men ressursene vi har rundt oss blir avgjørende fra dag en for en god oppvekst.

Ikke alle har hverken mann eller familie rundt seg til å hjelpe til med alt som må gjøres i huset. Ikke minst den psykiske belastningen av å finne ut av alt på egenhånd, og gjerne tilbringe store deler av tiden uten andre mennesker rundt seg til å prate med. Tvillingmødre er faktisk mer utsatt for depresjon enn andre.

Nå blir barselomsorgen nærmest definert ut av det offentlige ansvarsområde. Barsel skyves ut til et kommunalt jordmortilbud som knapt eksisterer. I dag må 60.000 gravide og barselkvinner årlig dele på 360 kommunejordmødre. Barselomsorg alene krever 700 nye jordmødre, i tillegg krever svangerskapsomsorgen sitt.

Jeg går ikke med på en utvikling der mor og barns helse settes i spill. Det aller viktigste tiltaket for at mødre og nyfødte skal overleve, er ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) å sikre en tilgjengelig jordmor i svangerskap, fødsel – og gjennom den sårbare barseltiden.


Deler av innlegget er basert på Hanne Charlotte Schjelderup, leder i Jordmorforbundet NSF, sitt innlegg på Dagensmedisin.no.

Av Thorstein Skårnes

Født 3.februar 1983 i Bergen. Vokste opp på Askøy, og er i dag bosatt i Os kommune. 1.vara til kommunestyret i Bjørnafjorden for Fremskrittspartiet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..