Kategorier
Blogg

Dagens politikere reflekterer ikke befolkningen

Demokratiet består i at befolkningen kan gjøre sine valg – gode eller dårlige. Men hva om valget består mellom pest eller kolera? Jeg mener alt for mange av dagens politikere ikke reflekterer befolkningen. Det er en politisk elite uten beina plassert på bakken med for mange broilere og for lite kunnskap om vanlige folks liv og virke.

Flere og flere politikere går direkte fra ungdomspartiene inn i ledende stillinger i moderpartiet. Deres eneste arbeids- og livserfaring kommer fra partienes egen organisasjon, eller lignende organisasjonsarbeid. Politikk er gått fra å være et verv til å bli et yrke. Andelen på Stortinget med erfaring fra det virkelige livet går nedover. Positivt mener noen, fordi vi får dyktigere politikere som kan sin jobb, negativt mener jeg, fordi erfaringene fra arbeidslivet er med på å forme mennesker.

Noen saker i seinere tid har vist oss hvor langt politikerne står fra befolkningen. Da tenker jeg spesielt på Stortingets overskridelser i saken om oppussing, og de manglende konsekvensene et slikt forbruk av skattepenger har. Det er også noe absurd rundt en lønnsvekst langt over hva resten av den norske befolkningen opplever, og som de fleste stortingsrepresentantene anser som fornuftig.

Selvfølgelig vil ingen kutte i sin egen lønn, men når de samtidig står og ber om måtehold fra resten av befolkningen taler de med to tunger. Som jeg skriver i et annet innlegg vil jeg ikke ha de menneskene i politikken som drives av å skaffe seg selv størst mulig inntekt, men som ser på det å være politiker som et tillitsverv gitt av befolkningen.

Politikerne er til for å tjene befolkningen, som Erik Bye har sagt. Om vi ikke kan stille faktiske krav, eller prøver, til de som skal representere oss politisk, bør i hvert fall vi som velgere begynne å stille større krav til hvem vi gir vår stemme til. At en mangemillioner er leder for Arbeiderpartiet er kanskje den største vitsen av dem alle, men han er ikke enestående som dårlig eksempel på manglende bakkekontakt eller manglende troverdighet for sin politikk.

Flere burde stille til valg. Flere burde bruke stemmeretten, og sette seg mer inn i politikk. Men kanskje enda viktigere burde flere sette seg inn i menneskene bak politikken. Stille krav og kreve mer av våre folkevalgte. Det kan vi begynne å gjøre allerede i dag. Sosiale medier hindrer ingen fra å ytre seg, og de fleste politikere er representert på Facebook og andre steder.

Av Thorstein Skårnes

Født 3.februar 1983 i Bergen. Vokste opp på Askøy, og er i dag bosatt i Os kommune. 1.vara til kommunestyret i Bjørnafjorden for Fremskrittspartiet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..